Tudomány

Világháborús roncs bukkant elő a kiszáradó Póból

Történelmi aszály sújtja az olaszországi Pót. A kiszáradó folyóból a közelmúltban egy második világháborús hajó roncsa bukkant elő Gualtieri közelében – írja a Business Insider.

A Nyugati-Alpokban eredő és Velencétől délre az Adriai-tengerbe ömlő, 652 kilométer hosszú Pó Olaszország leghosszabb folyója. A Pó jelenleg az elmúlt 70 év legsúlyosabb szárazságával néz szembe, a lecsökkenő vízszint miatt korábban rejtett tárgyak és formációk kerülnek elő.

A mintegy 50 méter hosszú Zibello a második világháború idején fát szállított. A hajó 1943-ban süllyedt el egy bombázás során, roncsa többnyire rejtve szokott lenni.

Ez az első alkalom, amikor láthatjuk ezt a bárkát

– mondta Raffaele Vezzali amatőr kerékpáros az AP-nek. Alessio Bonin a The Guardiannek nyilatkozott, mint kiemelte, az utóbbi években már látni lehetett a Zibello orrát, idén márciusban pedig a hajó is felbukkant. A férfi hozzátette, az év ezen szakában még nem észlelt hasonló aszályt.

Piero CRUCIATTI / AFP

A szakértők úgy gondolják, hogy a szárazsághoz a klímaváltozás is hozzájárult. Olaszország északi részén régóta nem hullott csapadék, télen az átlaghoz képest 70 százalékkal kevesebb volt a hó, a szokatlanul magas hőmérséklet miatt pedig sok hó és jég olvadt meg az Alpokban. Emiatt a Póba most kevesebb víz áramlik.

Meuccio Berselli, a folyó vízgyűjtő területéért felelős hatóság főtitkára szerint Boretto településénél, ahol jellemzően 1,8 millió liter per másodperces a térfogatáram, most csupán 302 ezer liter per másodpercet mérnek. A szárazság az ivóvízellátást, a mezőgazdaságot és a vízerőművek működését is fenyegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik