Tudomány

Szovjet textilmunkás nőt küldtek az űrbe

A Szovjetunió és az Egyesült Államok közt egyre hevesebben dúló űrversenyben a szovjetek többször is megelőzték az amerikaiakat: elsőként bocsátották föld körüli pályára az első műholdat, a Szputnyik–1-et, Jurij Gagarin személyében pedig 1961-ben az első embert. A következő nagy dobásként pedig egy nőt terveztek a világűrbe juttatni.

Első lépésként rézuszmajmokon tesztelték, milyen hatással van a női szervezetre az űrutazás, majd meghirdették az űrprogramot. A jelentkezőknek 70 kilogrammnál könnyebbnek, 170 cm-nél alacsonyabbnak, és 30 évesnél fiatalabbnak kellett lenniük – összesen 400-an jelentkeztek. AZ utolsó öt talpon maradt nőnek 1962-től egy 18 hónapos kiképzésen kellett részt venniük, végül az akkor 25 éves Valentyina Tyereskovára esett a választás – írja a Múlt-kor.hu.

tyereskova
Sputnik / Sputnik via AFP

Bár nem rendelkezett pilótatapasztalattal, de 126 ejtőernyős ugrás állt már a háta mögött, amelyet egy ejtőernyős klub tagjaként szerzett meg. Az ejtőernyős tapasztalat mellett munkás származása és a szovjet-finn háborúban hősi halált halt édesapja is nagyban hozzájárult a kiválasztásához.

Tyereskovát a Vosztok–6 fedélzetén 1963. június 16-án lőtték fel a világűrbe. A Vosztok–6 48 alkalommal kerülte meg a Földet, Tyereskova pedig 2 napot 22 órát és 50 percet töltött az űrben. Az orbitális pályán keringő fiatal nőnek két problémával kellett szembenéznie. A kisebbik baj az volt, hogy csak fogpasztával rendelkezett a fedélzeten, fogkefével nem, ezt az ujjai használatával könnyen megoldotta. A másik hibának viszont majdnem halálos vége lett: a Vosztok–6 automatikus navigációs szoftvere nem működött kielégítően, és az űrhajó ahelyett, hogy süllyedt volna, emelkedő pályára állt.

Tyereskova észlelte a bajt, a földi irányításnak pedig sikerült egy új landolási algoritmust küldeni és ezzel megmentenie a „Sirály” névre hallgató Tyereskovát, aki végül 6000 méter magasból ugrott ki az űrhajóból és kisebb orrzúzódással ugyan, de biztonságosan landolt.

Történelmi űrrepülését követően Tyereskova soha többé nem járhatott a világűrben, a szovjet hatóságok a két ünnepelt sztárűrhajós, Vlagyimir Komarov és Jurij Gagarin halálát követően nem akarták egy újabb balesetben elveszíteni a Szovjetunió harmadik büszkeségét, a „Sirályt” is. A világnak 19 évet kellett várnia a következő női űrhajósra: a szovjetek 1982-ben lőtték fel Szvetlana Szavickaját az űrbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik