Tudomány

Ítéletidő érkezik Európára

Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images
Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images

A múlt heti hatalmas esőzések után a hétvégére „normalizálódott” a helyzet hazánkban, vasárnap már csak itt-ott zavarták futó záporok, zivatarok a nyári időt. A strandolóknak nyilván kedvükre volt, de azért nem árt megjegyezni: jópár-fokkal vagyunk az átlag felett. A folytatásban pedig hiába érkezik két gyenge hidegfront is, marad a meleg, hétvégére pedig 28-33, 29-34 fokot produkáló hőhullámban lehet részünk.

Kapcsolódó
Felhős idő lesz kedden, de az esernyőt otthon lehet hagyni
Gyengülő hidegfront szakadozott felhőzete vonul délkelet felé

A hét időjárása Nyugat-Európa számára tartogat ijesztő szélsőségeket: a 40 fok körüli hőséget heves viharokkal kísért hidegbetörés váltja

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Mohos Márton / 24.hu Esőzés Budapesten 2022. június 9-én.

Félelmetes, amit látunk

Az Atlanti-óceán felett még mindig egy hatalmas és erős, 3500 kilométer átmérőjű anticiklon terpeszkedik, ami szélsőséges hőmérsékleti és csapadékviszonyokat generál kontinensünk nyugati felében. Mi szerencsére csak a „szélét” kapjuk, de azt is meg fogjuk érezni.

Az ennyire magas nyomású – jelenleg 1038 Hektopascal uralkodik a légörvény középpontjában – anticiklonok a téli félévre jellemzőek az északi féltekén, júniusban már „nem lenne szabad” létrejönniük. Mégis ott van, és egészen szélsőséges észak-déli irányú, úgynevezett meridionális hullámokat gerjeszt.

A héten főként az Ibériai-félszigetre és Franciaországra hoz komoly hőhullámot a délről érkező meleg levegő: 35-40, néhol 42 fokot is mérhetnek majd. A kialakuló légnyomáskülönbség hatására aztán a meridionalitás „fordul egyet”, és 19-20. környékén egy extrém hidegfront éri el a térséget Grönland felől sodort sarkvidéki levegőt szállítva.

A gyakorlatban pedig a lehűlés mellett elsősorban a Benelux államokban, Franciaországban és Németországban várhatók óriási viharok. Mint említettük, ilyen hatalmas légnyomáskülönbségek a téli félévre jellemzőek, ezért fogalmaz úgy a meteorológus, hogy

félelmetes a légkör viselkedése.

Itthon hőhullám

Magyarországon mindez késve és sokkal, de sokkal szelídebben jelentkezik majd. Hétfő estefelé egy gyenge hidegfront érkezik, a hétfői 26-32 fok után kedden 22-27 fok között alakulnak a maximumok. Országos nagy csapadék nem várható, de záporok, zivatarok bárhol kialakulhatnak – a legnagyobb eséllyel az ország délnyugati területein.

Varga Jennifer / 24.hu

Szerdán a száraz időben felfelé kúszik a hőmérséklet, a csütörtöki ugyancsak enyhe hidegfrontot észre sem fogjuk venni: záporok, zivatarok előfordulhatnak, de a hőmérséklet 30 fok közelében marad.

A nyugat-európai hőhullám várhatóan szombaton gyűrűzik hazánkba, a következő pár napon mérhetjük a legmelegebbet, országszerte 28-33, 29-34 fokot

– jegyzi meg Molnár László.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét első felében, 21-én és 23-án várható hidegfront érkezése, ami jelentős lehűlést ugyan nem hoz, de véget vet a forróságnak, a frontok után ugyanis az extrém meleg már nem tér vissza. Összességében pedig amíg a cikkünk elején említett anticiklon fennáll, addig időjárásunk is bármikor képes lesz szélsőségeket produkálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik