Tudomány

Magyarázatot találhattak az élet eredetére

Egy új tanulmány alapján az élet egyik építőeleme, az RNS képes spontán módon kialakulni, amikor összetevői bazaltos üveggel lépnek interakcióba – írja az IFLScience.

A kutatók szerint a felfedezés megmagyarázhatja, hogy miként jött létre az élet a Földön, és segíthet meghatározni, hogy hol érdemes létformákat keresni idegen égitesteken.

Az emberiség egyik legnagyobb megválaszolatlan kérdése, hogy miként születtek meg az első élőlények. A DNS-t és RNS-t alkotó nukleotidokat kimutatták korábban meteoritokban, de azt eddig nem sikerült megmagyarázni, hogy ezek miként álltak össze. A friss eredmények azt mutatják, hogy a bazaltos üveg hatására a nukleozid-trifoszfátok RNS-szálakat alakíthatnak ki.

rbkomar / Getty Images

Amikor az élet megjelent bolygónkon, nagy mennyiségű bazaltos üveg volt elérhető, korábban ugyanis jelentős vulkáni aktivitás zajlott. Stephen Mojzsis, a Boulderi Coloradói Egyetem munkatársa szerint az ekkoriban a becsapódások hatására létrejött nagy mennyiségű víz is elpárolgott, és olyan szárazföldek alakultak ki, amelyekben adottak voltak az RNS számára a víztartó rétegek. Az adatok alapján az RNS létrejöttéhez még csak extrém körülmények sem kellenek.

Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a nukleotidbázisok egyes meteoritok révén juthattak el a Földre. Ezek a bázisok nukleozidokká alakulhattak a korai bolygón, az aszteroidabecsapódások utáni légkör hatására.

Amennyiben a tanulmány megállapításai helyesek, úgy a bazalt lehet az élet egyik kulcsa. Az anyag más égitesteken is előfordul, a Marson például igen sok a bazaltos üveg. Ez újabb érv lehet amellett, hogy az élet az ősi Marson is kifejlődhetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik