Tudomány

Úgy tűnik, nem lesz klímasemleges a katari focivébé

KARIM JAAFAR / AFP
KARIM JAAFAR / AFP

Egy új jelentés szerint a FIFA és Katar állításai, miszerint a 2022-es világbajnokság széndioxid-semleges lesz, „kreatív elszámolást” tartalmaznak, és „félrevezetőek” – írja a BBC. A Carbon Market Watch szerint az esemény nem lesz klímasemleges, annak ellenére, hogy ezt állítják róla. A kutatók úgy vélik, hogy a számítások „figyelmen kívül hagynak jelentős kibocsátási forrásokat”.

Szeptemberben a szervezők elárulták, hogyan rendezik meg az első „karbonsemleges labdarúgó-világbajnokságot az esemény történetében”. Kiemelték a megújuló energia felhasználását a nyolc stadionban és a napenergia használatát az országban a világbajnokság idején. A FIFA szerint megvezetésről szó sincs.

A jelentés szerzője, Gilles Dufrasne szerint a szén-dioxid-semlegességre vonatkozó állítás egyszerűen nem hiteles. „Az átláthatóság hiányának ellenére a bizonyítékok arra utalnak, hogy a világbajnokság kibocsátása jóval magasabb lesz, mint azt a szervezők várták.

A kibocsátások ellensúlyozására vásárolt krediteknek valószínűleg nincs pozitív hatása az éghajlatra.

Dufrasne azt mondta a BBC Sportnak, hogy az eseményt karbonsemlegesnek nevezni problémás. Még ha az elszámolást utólag megfelelően végzik is el, ez hamis sikerélményt kelthet, és azt sugallja, hogy továbbra is meg lehet rendezni ezt a megaeseményt négyévente mindenféle éghajlati költség nélkül.

„Ez hamis képet fest a nagyközönség és a jelenlévő rajongók számára, ezért a döntéshozóknak helyesen kell kommunikálniuk az ilyen eseményeknek a hatásáról, meg kell tenniük a kibocsátás csökkentését célzó szükséges intézkedéseket, és átláthatónak kell lenniük ezekkel kapcsolatban” – mondta a szakértő.

A jelentés rávilágít arra,mennyire alulbecsülték az új stadionok építésével összefüggő károsanyag-kibocsátásokat, mivel a nyolc helyszínből hét a semmiből épült, a maradék egy pedig alaposan át lett építve. Ezen kívül megkérdőjelezi a kifejezetten a versenyre létrehozott széndioxid-kibocsátási egységek „hitelességét és függetlenségét” is. A szervezők szerint a verseny előkészítése és lebonyolítása során elkerülhetetlen kibocsátásokat a nemzetközileg elismert és tanúsított szén-dioxid-kibocsátási egységekbe való befektetéssel ellensúlyozzák majd.

Egy tavaly júniusi FIFA-jelentés szerint a 2022-es világbajnokság akár 3,6 millió tonna szén-dioxidot is termelhet, ami több, mint amennyit egyes nemzetek egy év alatt kibocsátanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik