Kiderült, miért más színű az Uránusz és a Neptunusz

A Neptunuszban és az Uránuszban sok a közös – hasonló a tömegük, méretük és légköri összetételük –, külsejük azonban jelentősen különbözik. Most kiderült, hogy miért.
Kapcsolódó cikkek

Fény derülhet arra, hogy miért más színű az összetételében egyébként egymásra nagyon hasonlító két gázóriás, az Uránusz és a Neptunusz – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A Gemini North, a Hubble és a NASA egy másik teleszkópjának megfigyelései alapján a kutatók egy olyan légköri modellt fejlesztettek ki, amely megfelel mindkét bolygó sajátosságainak. Ebből kiderül, hogy az Uránusz lomha légkörében felhalmozódik a köd, és ezért tűnik világosabb tónusúnak, mint a Neptunusz.

A Neptunuszban és az Uránuszban sok a közös – hasonló a tömegük, méretük és légköri összetételük –, külsejük azonban jelentősen különbözik. A látható hullámhosszokon a Neptunusz színe egyértelműen kékebb, míg az Uránusz halvány ciánkék árnyalatú. A csillagászok, úgy tűnik, most végre tudják, hogy miért különböző színű a két bolygó.

A friss kutatás szerint egyedül a koncentrált köd az, ami a különbséget adja, ha egyik bolygó légkörében sem lenne ilyesmi, akkor ugyanolyan színűek lennének. 

A bolygók felső légkörének korábbi vizsgálatai a légkör bizonyos hullámhosszokon való megjelenésére összpontosítottak. Ez, az Oxford Egyetem kutatóinak vezetésével készült új modell azonban mindkét bolygó megfigyeléseit a hullámhosszok széles tartományában veti össze. Az új modell mélyebb rétegekben is vizsgálja a ködrészecskéket, amelyekről korábban azt hitték, hogy csak metán- és hidrogén-szulfid-jégfelhőket takarnak.

A kutatócsapat modellje három különböző magasságú aeroszolréteget vizsgál. A színeket befolyásoló réteg a középső, amely egy ködrészecskékből álló sáv, és vastagabb az Uránuszon, mint a Neptunuszon. A kutatók azt gyanítják, hogy mindkét bolygón metánjég kondenzálódik a réteg részecskéin, és azokat mélyebbre húzza a légkörben. Mivel a Neptunusz légköre aktívabb, mint az Uránuszé, a Neptunusz atmoszférája hatékonyabban lehet képes a metánrészecskéket a ködrétegbe kavarni, és ezáltal metánhavat előállítani. Ez vékonyabbá teszi a Neptunusz ködrétegét, mint amilyen az Uránuszon látható, ami azt jelenti, hogy a Neptunusz kék színe erősebbnek tűnik.