Tudomány

A hím egerek rettegnek a banán szagától

Sarah F. Rosen, a McGill Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban arra jutnak, hogy egyes szagok, például a banán illata stresszeli a hím egereket – írja a Live Science. A szakértők a hímek stresszhormonjait vizsgálták, miközben az egyedek vemhes vagy szoptató nőstények közelében voltak.

Az eredmények alapján a hormonális változásokat a nőstények vizeletében lévő n-pentil-acetát okozza, az anyag szaga nagyon hasonlít a banánéra. Jeffrey Mogil, a McGill Egyetem szakértője szerint a felfedezés a véletlennek köszönhetően született. A vemhes nőstényeket egy másik kísérlet miatt tartották a laboratóriumban, amikor az egyik hallgatónak feltűnt a híme furcsa viselkedése.

A szakértők szerint köztudott, hogy a hím egerek, különösen a szűz példányok, hajlamosak a fiatal egyedekkel szembeni agresszióra. A potenciális veszély elhárításához a vemhes és szoptató nőstények kémiai jelek kibocsátására támaszkodnak. Az egyedi szaggal a nőstények azt üzenik az agresszív hímeknek, hogy közeledésük miatt harcba keveredhetnek.

David A. Northcott / Getty Images

A kutatók azt is felmérték, hogy az n-pentil-acetát más forrásokból is kellemetlen-e a hímeknek. A csapat ezért egy boltban banánolajat vásárolt, az anyagot pedig vattára csepegtették.

Az illat szintén jelentősen növelte a stresszt, a szakértők szerint a hormonális kiugrás a közelgő harc okozta stresszhez kapcsolódhat.

A szagnak való kitettség fájdalomcsillapító hatással is járt, ami erőteljesebb volt a szűz egyedeknél. Ez azt sugallja, hogy ezek a hímek nagyobb fenyegetést jelentenek a kölykökre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik