Tudomány

Elveszett, ősi városra bukkantak Mexikóban

Palotákkal, piramisokkal és piacterekkel teli ősi maja város romjait fedezték fel egy ipari park építése közben a mexikói Mérida város közelében – írja az MTI. A Xiol nevű lelőhelyet a Yucatán-félszigeten általánosan elterjedt, de Mérida térségében ritka maja Puuc építészeti stílusban emelték.

Carlos Peraza, az ásatás egyik vezetője szerint több mint 4 ezer ember élhetett a városban, amely időszámítás szerint 600 és 900 között lehetett lakott.

Peraza úgy véli, különböző társadalmi osztályhoz tartozó emberek népesítették be Xiolt. A papok és az írnokok a pompás palotákban laktak, míg a közemberek kis épületekben éltek.

Stevica Mrdja / EyeEm / Getty Images Illusztráció.

A város mellett megtalálták a felnőttek és a gyermekek temetőjét, ahol obszidián és kovakő eszközökkel, áldozati ajándékokkal és személyes tárgyakkal együtt földelték el a holtakat. Tengeri élőlények nyomai is előkerültek, ami arra utal, hogy Xiol lakói földművelésből származó ételeiket a közeli tengerből kifogott táplálékkal egészítették ki.

Azután bukkantak az ősi városra, hogy megkezdődött a helyi ipari park építése. A váratlan felfedezés ellenére a beruházást megvalósítják, a leleteket azonban megőrzik.

A kutatókat meglepte, hogy ilyen jó állapotban fennmaradt az egykori maja település. A városok gyors növekedése miatt sok régészeti lelőhely megy tönkre a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik