Tudomány

Egyes népszerű fájdalomcsillapítók csak fokozhatják a fájdalmat

Egy friss tanulmány alapján veszélyeket rejthet a fájdalomcsillapítók egyik legnépszerűbb csoportjának alkalmazása – írja az IFLScience. A szakértők az ibuprofént és az aszpirint is magába foglaló gyulladáscsökkentőket vizsgálva arra jutottak, hogy használatuk növelheti a krónikus fájdalom jelentkezésének kockázatát.

„Évtizedek óta bevett orvosi gyakorlat a fájdalom gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel való kezelése” – mondta Jeffrey Mogil, a McGill Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Az új eredmények viszont azt mutatják, hogy a rövid távú megoldás hosszú távon problémákhoz vezethet.

A kutatók 128 ember és néhány egér adatait elemezték.

Grace Cary / Getty Images

Először 98 személyt vizsgáltak, akiknek alsóhát-fájdalmát több mint három hónapon át gyulladáscsökkentővel kezelték. A csoport fele az érintett időszakban enyhülést tapasztalt, a másik felének fájdalma viszont fennmaradt. A kutatók úgy vélik, hogy a fájdalomérzetbeli különbség a neutrofileknek nevezett fehérvérsejtekhez vezethető vissza. Mogil szerint a neutrofilek dominálják a gyulladás korai szakaszát, és előkészítik a szöveti károsodások helyreállítását. A javulást tapasztaló betegeknél a kezelés kezdetén jóval több volt ezen sejtekből, mint a másik csoportnál, igaz, a terápia alatt náluk is meredeken visszaesett a szint.

A vizsgálat következő szakaszába 30 önkéntest vontak be, akik egy, az állkapocs és a fülek körüli izmokat érintő fájdalmas rendellenességben szenvedtek. Ezen kísérlet megerősítette a korábbi eredményeket, a neutrofilek valóban fontos szerepet töltenek be a fájdalomérzet alakulásában.

A szakértők végezetül egereknél mérték fel a jelenséget. Mint kiderült, a neutrofilek blokkolásával akár tízszer, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásával pedig kétszer tovább kitarthat a fájdalom, mint terápia nélkül. A kutatók más fájdalomcsillapítókat is teszteltek, hasonló hatást azonban nem mutattak ki. „A gyulladás okkal történik” – nyilatkozta Mogil, kiemelve, hogy veszélyes lehet beavatkozni.

A friss tanulmány összhangban van egy, az Egyesült Királyságban folytatott, 500 ezer alany adatait elemző vizsgálattal. Ennek ellenére további kutatásokra lesz szükség, hogy az eredményeket megerősítsék, egyelőre pedig korai lenne új ajánlásokat megfogalmazni a gyulladáscsökkentők használatával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik