Tudomány

Anakondával játszó delfineket figyeltek meg

Olyan delfineket fotóztak egy bolíviai folyóban, amelyek egy Beni-anakondát visznek a szájukban – írja a ScienceAlert. Az amazonasi folyamidelfinek eleve ritka látványnak számítanak, mivel nem szokták sokáig a víz feletti tartani a fejüket. Azt nem tudni, hogy az állatoknál miért volt egy óriáskígyó, de a cetfélék köztudottan szeretnek játszani, és ehhez gyakran más állatokat is felhasználnak.

A felvétel 2021 augusztusában született a Tijamuchi folyó közelében. A szakértők arra lettek figyelmesek, hogy egy csapat delfin a szokásosnál tovább tartja fenn a fejét, de csak a képek későbbi elemzése során tűnt fel nekik az anakonda. A becslések alapján a delfinek talán hatan lehettek – a fotók a tanulmányban tekinthetők meg . A hüllő a megfigyeléskor már valószínűleg nem élt.

A kutatók szerint az egyedek inkább játszottak a kígyóval, nem pedig megenni próbálták, igaz, a táplálkozás sem kizárható, és úgy tűnik, a jelenetnek a párosodáshoz is köze lehetett.

A képek alapján ugyanis a hímek szexuális izgalomba jöttek az eset során.

Ricardo Lima / Getty Images

A delfinek időnként szinkronizáltan, együtt úszva léptek interakcióba az anakondával. A hasonló viselkedés ritka az állatoknál, elképzelhető, hogy a példányok épp egymást tanították. Úgy tűnt, a kifejlett delfinek a fiatalabbaknak mutatták meg a kígyót, ami megerősíti a tanulás lehetőségét.

A Beni-anakonda akár 4,4 méter hosszúra is megnőhet. A hüllő ugyanabban a térségben, Amazónia bolíviai részén honos, mint az amazonasi folyamidelfin bolíviai alfaja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik