Tudomány koronavírus

Szaglásvesztés, ízlelésvesztés, mégsem COVID-19 – mi az?

Callista Images / Getty Images
Callista Images / Getty Images

Nem minden COVID-19, ami a szaglás és ízlelés elvesztésével jár – szezonja van a többi megfázásos betegségnek is, ami hasonló tünetekkel járhat, mint a SARS-CoV-2-fertőzés. Azért vagyunk ennyire specifikusak, mert koronavírus-fertőzés megfázást is okozhat, így nem lenne pontos, ha így fogalmaznánk, ebben az időszakban ugyanis ez is kifejezetten gyakori. Ráadásul a pandémia kezdetét követően az egyébként rendkívül sokszínű és diverz „náthavírusok”, illetve influenzavírusok jelentősen visszaszorultak. Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársa Facebook-oldalán ismertette, milyen fertőzéseknek lehet hasonló tünetük, mint a COVID-19-nek.

🤧Szaglásvesztés, ízlésvesztés, durva megfázás?
Mi történik most a „kihagyott” vírusokkal?

A közösségi korlátozások…

Közzétette: Gábor Kemenesi – 2022. április 24., vasárnap

 

„A náthavírusok csoportja több víruscsaládot és azok számos képviselőjét foglalja magában” – írja a szakértő. „Sajnos egyelőre itt is igaz, hogy egyelőre nem tudni miként és milyen hatással térnek vissza a megszokott, szezonális, hullámszerű terjedési mintázatukhoz. Mindegyik vírust vagy víruscsoportot külön érdemes kezelni, annyi azonban biztos, hogy több szezonnyi természetes immunizáció kihagyása után, várhatóan komolyabb megfázásokra készülhetünk.”

A szezonban lehet számítani rá, hogy jön az

  • RSV (respiratorikus szinciciális vírus): a vírus az akut légúti fertőzések egyik vezető kórokozója gyermekek (5 év alatt) és idősek körében. Korábban írtunk már róla, hogy 2021 utolsó hónapjaiban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel a Semmelweis Egyetem klinikáján kezelt kisgyerekek száma. Várhatóan a korábbiakhoz képest súlyosabb RSV járványokra kell számítani a következő szezonokban.
  • Influenza: az elmúlt szezonok kihagyásával a populáció általános védelmi szintje lecsökkenhetett. Ennek ellenére a világméretű lezárások hatására a B/Yamagata influenza törzs úgy tűnik, hogy kihalt, ugyanis 2020 áprilisa óta nem mutatható ki. A többi vírustörzs jól körülhatárolható földrajzi régiókban lokális gócpontokba szorult. Nem csupán beszorultak, de a genetikai változatosságuk is csökkent – ez érdekes tanulság és jól mutatja, hogy amennyiben egy vírus kevésbé tud terjedni, kevésbé is tud változni. Az említett gócpontokból kiindulva a következő szezonban várhatóan súlyosabb influenzavírus járványaival számolhatunk.

„A következő szezonokban tehát, a légúti vírusok és fertőzések visszatérése várható, különösen fontos lesz – talán új normaként is értelmezhető lesz a beltéri maszkhasználat” – írja a kutató. „Nagyon fontos, hogy nem célszerű hirtelen visszaengedni ezeket a vírusokat a társadalomba, a fokozatosság elve és az egymásra figyelés nagyon fontos tanulságok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik