Tudomány

Ketten könnyebben megsérültek a vasárnapi viharban

Vasárnap több településre heves zivatar csapott le, néhol jégeső is esett, de forgószelet és felhőtölcsért is megfigyeltek. Emődön a vihar háztetőket bontott meg.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy délutánig főként kidőlt fák és sérült tetőszerkezetek miatt hívták a tűzoltókat. A riasztások többsége Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett.

Az OKF információi szerint ketten könnyebben megsérültek a viharos szélben lehulló tetőcserepek miatt.

Dóka Imre felhívta az autósok figyelmét, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Ebben segíthet a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető alkalmazása, a VÉSZ. Fontos továbbá, hogy a fák, fasorok mellett kellő óvatossággal közlekedjenek, ha pedig valaki bajba jutott autóst, gyalogost, sérült közművet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

SEAN GLADWELL / Getty Images Illusztráció.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután mindenhol mérsékelte a zivatarveszély miatt korábban kiadott másodfokú riasztásait, ugyanakkor többfelé, jellemzően az ország keleti felében továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben. Vasárnap éjjelre átmenetileg tisztul majd az idő, éjféltől viszont délnyugat felől újabb felhősödés kezdődik. Emiatt délen elszórtan ismét eleredhet az eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik