Kilencszer több antitestet termelhet a szervezet, ha több idő telik el két COVID-vakcina között

Ez a hatás akkor különösen erős, ha az oltások előtt még nem volt fertőzött az illető.
Kapcsolódó cikkek

Az idei Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszuson (ECCMID) bemutatandó új kutatás kimutatta, hogy ha hosszabb az eltelt idő a COVID-19 elleni vakcina első két adagja között, az akár kilencszeresére is növelheti az antitesttermelést. Az egyelőre preprintként megjelent írásról az EurekAlerten számoltak be a szerzők. A kutatást a Pfizer és BioNTech vakcinájával végezték.

A brit kutatók csaknem 6000 egészségügyi dolgozótól vett vérmintákban vizsgálták meg az antitestszinteket. Az 5871 résztvevő közül 3989-en a vizsgálathoz képest legalább 21 nappal korábban kapták meg az első adagot a vakcinából. 1882-en a második adagot legalább 14 nappal korábban kapták meg. A résztvevőket fertőzéstörténet alapján úgy osztályozták, hogy vagy korábban átestek a Covidon (ezt PCR-teszt igazolta, vagy az antitestprofiljuk alapján feltételezhető), vagy korábban még nem voltak betegek. A Covid-fertőzöttek szinte mindegyike (>99%) antitesteket termelt az oltás után.

Az első oltás után a korábban fertőzésen átesetteknél akár tízszer magasabb is lehetett az antitestszint, mint azoknál, akik nem voltak korábban betegek.

A második oltás után kétszer annyi antitestet termeltek azok, akik korábban fertőzöttek is voltak. 

Az adagolási intervallumok elemzésekor azt találták, hogy a hosszabb intervallum a korábban fertőzésen át nem esett résztvevőknél akár kilencszer magasabb antitestszinttel járhat. Az adagolási intervallum nem befolyásolta az antitestszinteket a korábban fertőzésen átesetteknél, de a fertőzés és az oltás között eltelt hosszabb idő magasabb antitestszinttel járt.