Tudomány koronavírus

Jelentősen csökkent az amerikaiak várható élettartama a koronavírus miatt

Egy új tanulmány alapján csaknem két évvel csökkent a várható élettartam 2020-ban az Egyesült Államokban, nagyobb mértékben, mint a vizsgált másik 21 magas jövedelmű ország bármelyikében – írja az MTI. Az érintett évben sokan haltak meg koronavírus-fertőzésben, Amerikában pedig 76,99 évre csökkent a várható átlagos élettartam az egy évvel korábbi 78,86 évről. 2021-re a szám tovább zuhant 76,60-ig, ami két év alatt már több mint kétéves eltérés.

Steven H. Woolf, a Virginia Commonwealth University munkatársa és kollégái a várható élettartamot a vizsgált országok halálozási és népszámlálási adatai alapján számolták ki. A várható élettartam csökkenése az Egyesült Államokban messze meghaladta a többi 21 ország 0,58 évnyi átlagos élettartam-csökkenését.

A Covid-19 halálozási aránya a legmagasabbak között volt az Egyesült Államokban 2020-ban, a koronavírus okozta a harmadik legtöbb halálozást a szívbetegségek és a rák után.

A kutatók szerint az Egyesült Államok szövetségi, állami és helyi szinten is rosszul reagált kezdetben a járványra, ami más országokénál magasabb halálozási rátához vezetett, és növelte a várható élettartamban mutatkozó különbséget a többi fejlett országhoz képest.

RUBEN BONILLA GONZALO / Getty Images

Woolf úgy véli, a félrekezelt járványon kívül olyan mélyen gyökerező problémák is hozzájárultak a magas halálozáshoz, amelyek már a pandémia előtt is sújtották az Egyesült Államokat. Ezek közé tartozik az általános egészségügyi ellátás hiánya, a nagy jövedelmi és iskolázottsági különbségek, illetve az egészségtelenebb fizikai és társadalmi környezet.

Az amerikai járványügyi központ, a CDC is hasonló, 1,8 éves élettartam-csökkenést mutatott ki korábban 2020-ban, a legjelentősebbet a második világháború óta. A CDC becslése alapján az Egyesült Államokban csaknem egymillió ember halálát okozta a koronavírus-járvány, amely harmadik évébe lépett 2022-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik