Tudomány

Légbuborékok rekedtek a nő fülébe, meg kellett műteni

Látszólag a semmiből alakult ki súlyos szédülés és hallásvesztés egy 51 éves nőnél – számol be a Live Science. Anthony DiPonio, a michigani Henry Ford Macomb Kórház munkatársa és kollégái az esetet ismertető tanulmányukban azt írják, a probléma hátterében a páciens belső fülében megrekedt légbuborékok álltak. A nőn végül műtétet kellett végrehajtani.

A beteg azt követően fordult orvoshoz, hogy 24 órán át furcsa, forgó érzést tapasztalt. Arról is beszámolt, jobb fülében szokatlan elzáródást vagy nyomást érez, az érintett oldalon pedig hallása is romlott. Az első vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, ezt követően pedig egy gyakori egyensúlytesztet végeztettek el vele. Az orvosok ekkor árulkodó szemmozgásokra lettek figyelmesek.

Kezdeti kezelésként olyan tréninget írtak elő, amelyet az úgynevezett jóindulatú helyzeti szédülésre dolgoztak ki. Ez az állapot akkor jelentkezik, amikor a belső fülben lévő, a fej mozgását követő szervecskéről kristályok válnak le. Az Epley-manővernek nevezett gyakorlattal a kristályok visszakerülhetnek megfelelő helyükre.

Peter Dazeley / Getty Images (illusztráció) Illusztráció.

A nőnél a terápia nem segített, néhány nap alatt ráadásul súlyosbodtak a tünetei. A szakértők újabb vizsgálatokat végeztek, CT-vel a jobb halántékcsontját is megfigyelték, ez veszi körbe a hallójáratot.

Ekkor derült ki, hogy a belső fül több struktúrájába is légbuborékok szorultak.

A belső fülben rekedt gáz képes hallásvesztést és szédülést okozni.

A rendellenesség általában fejsérülés, fülműtét vagy halántékcsonttörés miatt alakul ki. A nőnél egyik sem jöhetett szóba, az orvosok ezért azt feltételezik, hogy spontán sérülés történt a középfület és a belső fület elválasztó, ovális ablak nevű membránban. Igaz, elváltozásokat nem észleltek a középfülben.

Az elkövetkező egy hétben a nő állapota tovább romlott, ezért szövetet ültettek be az ovális ablakba. A beteg rövid időn belül javulást tapasztalt, két hónappal később pedig helyreállt a hallása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik