Hosszú távon nem garantálják a boldogabb életet az antidepresszánsok

Nem volt különbség két év alatt az antidepresszánst szedők és nem szedők egészséggel összefüggő életminősége között.
Kapcsolódó cikkek

Idővel az antidepresszánsok használata nem jár lényegesen jobb egészséggel összefüggő életminőséggel – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Összehasonlítva azokkal a depressziós emberekkel, akik nem szedik a gyógyszereket, hosszú távon az antidepresszánsok nem segítenek annyit az életminőség javításában, mint rövid távon. A PLOS ONE szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint bár a depresszió tüneteit csökkenteni tudják ezek a gyógyszerek,

hosszú távon az egészséggel összefüggő életminőséget nem javítják.

A kutatáshoz egy 2005-2015 között futó amerikai adatgyűjtést vettek alapul, ahol az alanyoknál a depresszió előfordulását is rögzítették. A vizsgálat időtartama alatt évente átlagosan 17,47 millió felnőtt betegnél diagnosztizáltak depressziót kétéves követés mellett, 57,6%-uk részesült antidepresszáns kezelésben.

Az antidepresszánsok szedése járt az egészséggel összefüggő életminőség néhány aspektusának javulásával. Ha azonban ezt a pozitív változást összehasonlítjuk a depresszióval diagnosztizált, de antidepresszánsokat nem szedő emberek csoportjában bekövetkezett változással, nem volt statisztikailag szignifikáns összefüggés az antidepresszánsok között sem a fizikai, sem a mentális síkon. Más szóval, az életminőség változása az antidepresszánsokat szedők körében két éven keresztül nem különbözött szignifikánsan a gyógyszert nem szedők körében tapasztalttól.

A kutatás nem tudta külön elemezni a depresszió altípusait, sem megkülönböztetni az eseteket súlyosságuk szerint. A szerzők szerint a jövőbeni tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk az antidepresszánsokkal kombinált nem gyógyszeres beavatkozások alkalmazását.