Tudomány

Felnyitják a Notre Dame alatt talált rejtélyes ólomszarkofágot

BRUNO DE HOGUES / ONLY FRANCE / Only France via AFP
BRUNO DE HOGUES / ONLY FRANCE / Only France via AFP

Ahogyan korábban mi is beszámoltunk róla, a francia kulturális minisztérium szerint több sírt és ólomszarkofágot találtak a Notre-Dame alatt a 2019-es tűzesetet követő munkálatok során. A leletek a 14. századra datálhatóak, és a székesegyház közepén kerültek elő. A kutatók kamerával már belenéztek a szarkofágokba, és megállapították, hogy úgy tűnik: az emberi maradványok jó állapotban maradtak fenn.

Kapcsolódó
Szarkofágokra bukkantak a Notre-Dame alatt
A szakértők a huszártorony helyreállítása során izgalmas felfedezésre jutottak.

Az egyik lelet egy ólomból készült szarkofág volt, régészek most arra készülnek, hogy felnyissák. Valószínűleg egy magas rangú egyházi személy számára készülhetett, és a szakértők sokat tanulhatnak belőle a középkori temetkezési szokásokról. A koráról abból következtetnek, hogy 14. századi bútorok között találták meg, ugyanakkor 20 méteres mélységben találtak rá, a régebbi fűtési rendszerből származó 19. századi téglacsövek között, így még az is lehet, hogy később temették el. A felnyitása segíthet beazonosítani a korát.

JULIEN DE ROSA / AFP A szarkofágot hamarosan kinyitják.

„Ha kiderül, hogy valójában egy középkori szarkofágról van szó, akkor rendkívül ritka temetkezési gyakorlattal van dolgunk” – mondta az AFP-nek Christophe Besnier vezető régész egy sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik