Tudomány

Így kel ki egy sárkány a tojásból

Islam Dogru / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Islam Dogru / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A komodói sárkány vagy komodói varánusz a világ legnagyobb méretű gyíkja: testhossza 2,3-3,1 méter, átlagos súlya 70 kilogramm. A faj veszélyeztetett státuszú, mivel csak Indonézia néhány szigetén él, és élőhelyének elvesztése mellett az orvvadászat is fenyegeti.

Ezért is jó hír fennmaradása szempontjából az Ausztrál Hüllőparkban világra jött három egyed, az elsők, amelyeket Ausztráliában sikerült kikelteni. A nagy és erős ragadozók tartása veszélyes, párzásuk pedig meglehetősen esetleges, a megtermékenyített tojásokat a park munkatársainak hét hónapig kellett odaadóan gondozni.

Az eredmény pedig három „kis sárkány”, akik előtt még hosszú út áll, hiszen mindössze 40 centisek, súlyuk pedig 112-116 gramm – írja az IFLScience.

A kicsik jó egészségnek örvendenek, és bár a kifejlett varánusz akár szarvasokat is elejt, ők még csak rovarokkal táplálkoznak. A cikk szerint egyébként Indonázián kívül először 1992-ben sikerült komodói varánuszokat sikerrel szaporítani, 1992-ben a washingtoni Smithsonian állatkertben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik