Tudomány

Erre érdemes figyelni, amikor nyers csirkehúst dolgozunk fel

Egy új tanulmányban a szakértők a tyúkhús otthoni megmosásának gyakorlatát vizsgálják – írja az IFLScience. A kutatók arra jutottak, hogy a fogyasztók többsége nem tudja, hogy a feldolgozás során nem a hús megmosására, hanem kezünk és a konyha tisztaságára érdemes törekedni.

Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint azt akarták felmérni, hogy milyen hatásokkal járna egy olyan program, amelyben a lakosságot a húsmosás elhagyására ösztönzik. A szakértők azt is fel akarták mérni, hogy a gyakorlat valóban növeli-e a konyhai szennyezettséget.

A csapat 300 személyt kért fel, hogy készítsen csirkesalátát. A vizsgálatot speciális konyhákban folytatták, a főzés felénél pedig, mielőtt a hús a sütőbe került volna, az alanyoknak egy rövid interjún kellett részt venniük.

A főzés megkezdése előtt az alanyok eltérő információkat kaptak: a csoport feléhez olyan e-mailt juttattak el, amelyben felhívták a figyelmet az élelmiszer-biztonság fontosságára. Az üzenetben többek között az is szerepelt, hogy a húst nem szabad megmosni – ezt javasolja az amerikai járványügyi központ (CDC) és a mezőgazdasági minisztérium is.

Azoknál, akik megkapták a levelet, tízből kilencen tartották magukat az ajánláshoz, a másik csoportban viszont tízből hat ember megmosta a húst.

A tyúktetemek gyakran szalmonellával fertőzöttek, de egyéb baktériumokat is hordozhatnak. Bár azt hihetnénk, a mosás segíthet, ez nincs így. A kórokozók a hőkezelés során elpusztulnak, a mosással viszont a baktériumok csak jobban szétterjedhetnek a konyhában.

HUIZENG HU / Getty Images

A kísérletben a húst az E. coli egy veszélytelen törzsével fertőzték meg. Amíg az interjú zajlott, a szakértők mintákat gyűjtöttek be a konyhákból. Az eredmények alapján mosástól függetlenül a mosogatók szennyezetté váltak, és a környező pulton is észleltek baktériumokat kisebb mennyiségben. Az adatokból az is kiderült, hogy az E. coli terjedésének leginkább az kedvezett, ha valaki a nyers hús kezelése után nem mosott kezet, vagy nem fertőtlenítette a mosogatót és a környező felületeket.

Shumaker úgy gondolja, az eredmények ellenére sem jó ötlet megmosni a húst, a legfontosabb pedig a főzés közbeni kézmosás és fertőtlenítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik