Tudomány koronavírus

Vérrögöt okozhat a covid

STR / AFP
STR / AFP

A COVID-19 következtében megnő a súlyos vérrögképződés kockázata, főleg akkor, ha a betegség súlyos, kórházi kezelést igényel – derül ki egy széles körű svéd felmérés adataiból. A kutatók több mint egymillió covid-beteg egészségügyi adatait követték nyomon 2020 februárja és 2021 májusa között Svédországban.

Magasabb vérrögkockázatot tapasztaltak a fertőzés után három hónapig a comb és a vádli ereiben, a tüdőben akár hat hónapig nagyobb eséllyel képződtek vérrögök, a stroke kockázata pedig két hónapon át emelkedett az átlagos fölé.

A tüdőembólia kockázata nagyon súlyos Covid-19 után 290-szer, enyhe lefolyású Covid-19 után hétszer volt nagyobb a normálisnál.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a vérrögképződés kockázata a járvány első hulláma alatt magasabb volt. Valószínűleg azért, mert a pandémia során javultak a gyógymódok, a második hullámban pedig elkezdődött az idősebbek vakcinációja –idézi az MTI.

„A be nem oltottak számára ez jó ok a vakcina felvételére, a vérrögképződés kockázata sokkal nagyobb a betegség, mint a vakcina után” – mondta Anne-Marie Fors Connolly, a svéd Umeai Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik