Tudomány

Megtalálták Charles Darwin ellopott naplóit

Titokzatos módon kerültek elő Charles Darwin ellopott jegyzetfüzetei – írja a Live Science. A kéziratok nagyjából 20 éve tűntek el, egyelőre nem tudni, hogyan. A két napló egyikében Darwin első olyan rajza is megtalálható, amely az élet fáját ábrázolja. A vázlat két évtizeddel korábban született meg, mint a természetes kiválasztódás általi evolúció elmélete. A kezdetleges rajz azt mutatja meg, hogy a fajok miként fejlődnek ki a közös ősből.

A dokumentumok a Cambridge-i Egyetem Darwin-levéltárához tartoznak. Az értékes noteszeket eredetileg egy fokozott biztonságú szobában őrizték, 2000 novemberében viszont elszállították őket befotózni. Az intézmény dolgozói úgy hitték, hogy az iratok biztonságban visszakerültek helyükre, 2001 januárjában azonban egy rutinellenőrzés során kiderült, hogy elvesztek. A könyvtárnál eleinte úgy hitték, hogy tévedésből rossz helyre tették a jegyzeteket, 2020-ban ugyanakkor egy átfogó keresés során sem lelték meg őket. Ekkor jelentették be a lopást.

Stuart Roberts / University of Cambridge / AFP

A domumentumokat idén március 8-án találták meg a könyvtár egyik irodája előtt, a padlón. A noteszeket műanyag fóliába csomagolták, bedobozolták, majd egy ajándékos zacskóba tették.

A csomag mellett egy nyomtatott üzenet is volt, amelyen boldog húsvétot kívántak az azt megtaláló könyvtárosnak.

Mivel az érintett területen nincs biztonsági kamera, nem tudják, ki juttatta vissza a noteszeket. A rendőrség jelenleg is nyomoz a lopás ügyében.

Jessica Gardner, az intézmény munkatársa megkönnyebbülését fejezte ki. A naplók kifejezetten jó állapotban vannak, a szakértők szerint alig nyúltak hozzájuk, a tintán végzett elemzés alapján pedig szinte biztosan eredetiek. A kéziratok rövidesen vissza fognak kerülni Darwin levéltárába.

A jegyzetek az úgynevezett transzmutációs naplók közé tartoznak, melyeket Darwin 28 évesen, 1837-ben írt. Ezekben a természettudós azt fejtegette, hogy miként változnak meg az állatok az idő múlásával. Az érintett dokumentumok a sorozat második és harmadik részét adják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik