Tudomány

Felkészültek az állatok leölésére a lebombázott ukrán állatkertben

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Egy, az ukrajnai Harkivben található állatkert igen szorult helyzetbe került pár nappal ezelőtt: egy Facebookra feltöltött videóban azt mondták, előfordulhat, hogy el kell altatniuk néhány állatot, miután orosz bombázások következtében kifutók semmisültek meg. A Feldman Ökopark alapítója, Alexander Feldman azt mondta, hogy először megpróbálják áthelyezni az állatokat, de ha ez a lehetőség nem megoldható, az oroszlánokat és a tigriseket biztosan el kell altatni – írja a CBS. „A Feldman Ökopark már nem létezik” – mondta Feldman.

A helyzet azóta, valószínűleg nagyon nagy részben ennek a felhívásnak a hatására megoldódni látszik: az állatkert egy újabb videóban jelentette be, hogy az elképesztő mértékű támogatásoknak köszönhetően az állatokat el tudják helyezni máshol. „Nehéz, szinte reménytelennek tűnő helyzetünk hihetetlen választ váltott ki Ukrajnában és külföldön egyaránt!” – írják a videóhoz tartozó kommentárban. Megjegyezték: kaptak ketreceket, segítséget a szállításban, és olyan emberek is jelentkeztek, akik képesek bánni ezekkel a sokszor veszélyes állatokkal.

„Továbbra is szükségünk van mindenféle segítségre: fizikaira, logisztikaira, pénzügyire, de az állateledeleknek is örülünk. De ez a széles körű támogatás reményt ad, hogy minél több állatot tudjunk megmenteni. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket, sokat jelent ez a mai nap!” – írják. Két oroszlánt, egy jaguárt és egy párducot már sikerült evakuálni az egyébként még mindig a harcok vonalán elhelyezkedő állatkertből.

Március 4-én, körülbelül két héttel azután, hogy Oroszország megkezdte az inváziót, az állatkert közölte, hogy a háború kezdete óta először tudták meglátogatni a csimpánzokat és orangutánokat. A majmokat a harkivi állatkert megvédte a harcoktól. Kedden az állatkert át tudta költöztetni Ukrajna egyetlen tapírcsaládját, valamint néhány más egzotikus állatot Poltava régióba, ahol ideiglenes befogadókat találtak.

Az oroszok a háború elején törtek be a másfél milliós városba, mely alig 30 kilométerre fekszik az orosz határtól. Az orosz erők továbbra is napi rendszerességgel bombázzák a lakónegyedeket Ukrajna második legnagyobb városában. A harcok miatt a város nagy része pusztasággá változott, és szinte minden lakó elmenekült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik