Tudomány

Holnap érkezhetnek az első viharok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Április 1-én kezdetét veszi a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában figyelemmel kíséri a tavak aktuális és várható időjárását, szükség esetén pedig viharjelzést ad ki, fényjelző lámpák működnek a Balatonon, a Velencei-, a Fertő-, és a Tisza-tavon is. Az Időkép.hu cikke szerint az időzítés nem is lehetne jobb, hiszen pénteken

a szezon első zivatarai is megérkezhetnek. Hajnalban a középső és déli tájakon, napközben keleten, délkeleten dörrenhet meg az ég.

Az OMSZ elsőfokú viharjelzése a tavaknál erős (40 km/h és 60 km/h közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés viharos (60 km/h-t meghaladó) szélre figyelmeztet. Elsőfok esetén percenként negyvenszer, míg másodfokú viharjelzés esetén percenként kilencvenszer villannak fel a viharjelző lámpák. A túlbiztosítás kiküszöbölése érdekében a Balatont a viharjelzések kiadásának szempontjából három medencére bontották.

Az egyes medencékben egyidejűleg eltérő fokozatú viharjelzések lehetnek érvényben, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál azonban egy adott időpontban egyfajta jelzés érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik