Tudomány

A világ legveszélyesebb kórokozóit őrzik ezen a szigeten

JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Németország közelében, a Balti-tengeren fekszik egy sziget, amelyen megannyi veszélyes vírust és baktériumot őriznek – írja az IFLScience. A területre gyakran a dögvészek szigeteként hivatkoznak, hivatalos neve viszont Riems, és a területén működik a Friedrich Loeffler Intézet (FLI). Itt olyan kórokozókat kutatnak, mint amilyen a Nipah-vírus, az Ebola-vírus, a SARS-CoV-2 vagy éppen a Yersinia pestis, azaz a pestis baktériuma.

A központ egy, a legmagasabb biztonsági szintű (BSL-4) kategóriába tartozó laboratórium, ilyen intézményekben a világ legveszélyesebb kórokozóival is kísérletezhetnek.

(A biobiztonságról korábban a koronavírus kapcsán írtunk egy cikket, amelyet itt olvashat el.)

Kapcsolódó
Ilyen laboratóriumokban vizsgálhatják a koronavírust
Jelenleg négyféle besorolással működhetnek laboratóriumok világszerte, az új típusú koronavírust csak a legmagasabb, négyes biztonsági szinten vizsgálják. Hamarosan még szigirúbb előírások jöhetnek.

Az FLI egyike azon kevés BSL-4 laboratóriumnak, amelyekben nagy állatkísérleteket is folytathatnak – hasonló központok a kanadai Winnipegben, valamint az ausztráliai Geelongban találhatóak. Az ilyen vizsgálatok különösen veszélyesek, hiszen zoonótikus, állatról emberre terjedő kórokozókat is tanulmányoznak a szakértők. A helyi kutatások rendkívül fontosak, ugyanis nagyban hozzájárulnak a vírusok és baktériumok viselkedésének alaposabb megértéséhez.

A Riemsen a biztonság az első: a sziget egy híddal közelíthető meg, területére pedig csak engedéllyel lehet belépni. Érdemes kiemelni, hogy a Riemsen rengeteg tipikus kutatási épület, sőt még lakóházak is találhatóak, de vannak szigorúan ellenőrzött létesítmények is. Ezekbe csak átöltözés és fertőtlenítés után, speciális védőfelszerelésben lehet belépni, a laborok belsejét speciális légzsilip-rendszer védi.

A helyi intézet egyébként a világ egyik legkorábbi virológiai központja. Az FLI-t Friedrich Loeffler alapította 1910-ben, aki ekkoriban a száj- és körömfájás nevű betegséget vizsgálta. A kutatóközpontban utóbb más kórokozókkal is elkezdtek foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik