Tudomány

Éppen csak felfedezték, már be is csapódott egy aszteroida

Március 11-én egy 3 méter széles aszteroida lépett be a légkörbe, majd valószínűleg Izland közelében elérte a felszínt – írja az IFLScience. Az objektum különlegessége, hogy érkezése előtt 2 órával észlelték.

Ez mindössze az ötödik olyan kisbolygó, amelyet becsapódása előtt fedeztek fel.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az aszteroida valóban elérte-e a felszínt, vagy már a légkörben felrobbant, a helyi híradások szerint mindenesetre egy hatalmas tűzgömböt figyeltek meg Izlandról. Az Európai Űrügynökség (ESA) Föld-közeli objektumokat kutató központja elkezdte gyűjteni a lehetséges felvételeket.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az égitestet a magyar Sárneczky Krisztián találta meg, aki egy fényes és gyorsan mozgó objektumra lett figyelmes az éjszakai égbolton. Az aszteroida a Sar2593 nevet kapta, és bár eleinte ütközési esélyét 1 százaléknál kisebbre becsülték, a későbbi adatok már 100 százalékos valószínűséget mutattak. Ekkor a csillagászok világszerte elkezdték vizsgálni a kisbolygót.

Az aszteroida magyar idő szerint március 11-én éjjel 10:21 és 10:25 között érhette el a Földet. Jelenleg egyértelmű bizonyíték nincs a landolásra, de vannak becsapódásra utaló nyomok. Izlandi és grönlandi műszerek például egy 2-3 kilotonna erejű ütközés jeleit foghatták, ez alapján az objektum 3-4 méter átmérőjű lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik