Mekkora baj, ha Csernobil szivárogni kezd?

Több hetünk van hátra ahhoz, hogy komoly fenyegetést jelentsen az áramellátás megszűnése, és még akkor sem fenyeget globális katasztrófa.
Kapcsolódó cikkek

Az egykori ukrán atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták, közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Tegnap azt is hírül adta az ügynökség, hogy az erőmű leállt, áramellátás nélkül maradt, így pedig az ott tárolt 20 000 kiégett fűtőanyag-kazettát túlmelegedés fenyegeti, már ha a hűtőfolyadék elpárolog. Ez szivárgásveszéllyel jár – de mit jelent ez pontosan? Mi a legrosszabb eshetőség?

Dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára blogján foglalta össze, milyen reális fenyegetést jelent az, ha a csernobili atomerőmű hosszú távon áramellátás nélkül marad. Korábban mi is írtunk már arról, hogy sugárzás tekintetében globális problémáról akkor is aligha lehetne beszélni, ha az erőmű megsérül: a 4-es blokk fölötti szarkofágok kisebb tüzérségi támadásokat átvészelnének, de a nagyobbak ellen nincs felkészülve a terület, szerencsére viszont már nincs akkora sugárzás a szarkofág alatt sem, ami nagyobb területen problémát okozna. „A csernobili 4. blokk 1986 óta nem működik, az elmúlt 36 évben a romok alatt lévő radioaktivitás a radioaktív bomlás következtében jelentősen lecsökkent, és a hőmérséklet is alacsony az épületen belül, így nagy, messzire eljutni képes kibocsátással nem kell számolni” – írja Aszódi Attila. A sugárzás valószínűleg lokális maradna, nem jelentene komolyabb problémát.

Kapcsolódó
Mire kell az oroszoknak Csernobil?
Áramtermelés már nincs a volt erőműben, egyszerűen útban volt Kijev felé.

Csakhogy egy lokális sugárzás sem túl szerencsés, és az is kérdés, hogy mi történik, ha az összes fűtőelem túlmelegszik  – ez ugyanis jelenleg reális veszélynek tűnik. Mivel az üzemanyagrudak már több mint 20 éve hűlnek, nem olyan veszélyes a helyzet, mint a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa, vagy akár az eredeti, közel 36 évvel ezelőtti leolvadás – írja Associated Press.

A 2000-ben bezárt csernobili erőműben 230 kilogramm uránt tartalmazó üzemanyagrudak vannak, amelyek legalább 15 méter mély vízben pihennek, aktív hűtőrendszerrel. Az első számú aggodalom most az, hogy az áramkimaradás miatt leállnak a hűtőrendszer tartalék generátorai, a radioaktív fűtőelemek felmelegednek, és felforralják a vizet, ami 800 Celsius-fokra emeli a hőmérsékletet, és előfordulhat, hogy ez tüzet okozna. Aszódi Attila szerint további probléma az áramellátás megszűnésével kapcsolatban, hogy alapvető követelmény a nukleáris létesítményen belüli folyamatok monitorozása, ez pedig csak akkor lehetséges, ha a mérőrendszereket és a mérések megjelenítését működtetni tudjuk, illetve az üzemeltetők között, valamint az üzemeltetők és a hatóságok között is szükséges a kommunikációs csatornák fenntartása.

A helyszínen található dízelgenerátorok az ukrán üzemeltető közlése szerint 2 napnyi dízel üzemanyag-tartalékkal rendelkeznek, mivel a fő áramforrások március 9-én álltak le, ez 11-ig jelent megfelelő hűtést.

Aszódi Attila kiemeli: a csernobili kiégett üzemanyagot tartalmazó átmeneti tároló, az úgynevezett ISF-1 berendezés mintegy 2 hónapot „bír ki” aktív hűtés nélkül – azaz addig biztosított az üzemanyag víz alatt tartása. Az ISF-1 berendezés egy hatalmas medence, ahol mintegy 21 000 darab, 7 méter hosszúságú RBMK reaktor kiégett üzemanyag kazettát tárolnak függőleges védőcsövekben, víz alatt. Egyes kazetták 30 éve pihennek, a „legfrissebb” kazetták 21 éve fejezték be az energiatermelést. Ez azt jelenti: kicsi az esélye, hogy a hűtővízzel teli kamrában termelnek annyi hőt, ami egy tűzesetet generálna.

Kapcsolódó
Tűzesetek kronológiája a világ nukleáris létesítményeiben
A világ legismertebb nukleáris balesetei közül nem egyet okoztak tüzek vagy kémiai (azaz nem atomfizikai) reakciók.

Az idő sem szorít annyira, mint amennyire gondolnánk: a hűtés teljes leállása után sem azonnal melegszik fel annyira a hűtővíz, hogy párologni kezdjen, több hét, amire olyan magas lesz a víz hőmérséklete, hogy a párolgás intenzívvé válik, még több idő, amire a forrás beindul, és az ukrán stressz teszt jelentés szerint kb. 2 hónap, amire olyan magas (300 °C) lehet a kazetták felületi hőmérséklete, hogy esetleges burkolatsérülést lehet feltételezni. Fontos hangsúlyozni: ez sem jelentene globális katasztrófát, de persze egyáltalán nem szerencsés, ha lokálisan is radioaktív anyag kerülne a természetbe.

Ennél jóval nagyobb probléma azonban az, hogy az oroszok sorra sértik meg a nukleáris szakma alapszabályait, és láthatóan nem bánnak kesztyűs kézzel még a működő atomreaktorokkal sem. Ha ezekben történne komoly meghibásodás, az már okozhatna olyan sugárzást, ami akár Európára is hatással lehet. Aggodalomra adhat okot az is, hogy az áramellátás megszűnésével a monitorozó egységek sem működnek, így a nemzetközi szervezetek nem látják, mi történik a sugárzás terén az erőműben.