Tudomány

Már kis mennyiségű alkohol fogyasztása is évekkel öregítheti az agyat

Klaus Vedfelt / Getty Images
Klaus Vedfelt / Getty Images

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói szerint már akár napi egy adag alkoholos ital is éveket vehet el az agyunk egészségéből – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A több mint 36 000 felnőtt bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy a napi egy-két ital fogyasztása összefüggésbe hozható az agyban bekövetkező negatív változásokkal – akár már ennyi alkohol is két évet öregíthet rajta. Az elfogyasztott alkoholmennyiség növekedése pedig egyenesen arányos a további agyi öregedéssel.

A kutatás eredményei azért fontosak, mert jellemzően megoszlik a vélemény arról, mennyire egészséges a visszafogott alkoholfogyasztás – a vörösborról például sok kutatás kimutatta már, hogy kis mennyiségben egészséges. Az agyunk azonban, úgy tűnik, nem így gondolja.

Akár már heti néhány pohár sör vagy bor kockázatot jelenthet az agyra: az enyhe-mérsékelt alkoholfogyasztás az agy teljes térfogatának csökkenésével jár. A megfigyelt összefüggés annál erősebb lett, minél magasabb volt az alkoholfogyasztás mértéke. Egy átlagos 50 évesnél például, ha az átlagos alkoholfogyasztása napi egy alkoholegységről két egységre (egy korsó sör vagy egy pohár bor) növekszik, egyenes arányban változások lépnek fel az agyban, amelyek két évnyi öregedésnek felelnek meg.

Ugyanabban az életkorban két alkoholegységről háromra lépni olyan volt, mint három és fél éve öregedése az agynak.

A kutatók a Nature Communications folyóiratban számoltak be eredményeikről.

A kutatók szerint a korábbi eredmények, amelyek nem találtak szignifikáns összefüggést az agy öregedésével és a mérsékelt alkoholfogyasztással, nem olyan nagy számú résztvevőcsoport felhasználásával jöttek ki, mint a mostani kutatásnál. Az alkoholfogyasztás és az agyméret változása közötti lehetséges összefüggések megértéséhez kulcsfontosságú volt ellenőrizni azokat a változókat, amelyek zavarhatják vagy módosíthatják az eredményeket. A kutatócsoport ezért az eredményeket életkorra, magasságra, nemre, dohányzási szokásokra, társadalmi-gazdasági státuszra, rasszra és lakóhelyre is igazította a végeredményt.

A nulláról egy alkoholegységre való váltás nem jelentett nagy változást az agytérfogatban, de a napi egyről kettőre vagy két-három egységre való emelkedés a szürke- és a fehérállomány csökkenésével járt. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy az eredmények szerint a káros hatások nem lineárisak: annál rosszabbak, minél többet iszik az ember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik