Tudomány

Az ELTE segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek

Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 200 férőhelyet ajánl fel az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolására és ellátására – olvasható az egyetem közleményében. Az ELTE akadémiai vezetése a Hallgatói Önkormányzattal együttműködve olyan csomagot is összeállít, amely segíti a határ menti humanitárius tevékenységeket, illetve saját, ukrán állampolgárságú, határon túli magyar és más nemzetiségű hallgatóit.

Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt a tegnapi nap és éjszaka folyamán az ELTE vagyonkezelésében lévő debreceni Márton Áron Szakkollégium három kollégista családtagjait fogadta be, és kapacitása erejéig további segítséget nyújt a menekültek ellátásához.

Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja 200 férőhelyet ajánlott fel az orosz-ukrán konfliktus elől menekülőknek és családtagjaiknak, köztük hagyományos kollégiumi férőhelyeket és a legújabb, felújított családi apartmanjait is.

Dr. Borhy László rektor és az egyetem akadémiai vezetése a Hallgatói Önkormányzattal olyan csomag összeállításán dolgozik, amely közvetlenül segítheti az intézmény saját hallgatóit, illetve a határ menti humanitárius segítségnyújtási folyamatokat. A csomaghoz tartozik többek között az ukrán nyelvi képzésben részt vevő hallgatók és oktatók fordítói-tolmácsolási tevékenysége, a pszichológiai tanácsadás, illetve a rászorulók részére az egyetemen belüli gyűjtések.

Kapcsolódó

Az ELTE-n jelenleg 157 ukrajnai hallgató tanul, közülük 116-an kettős állampolgárok, az ELTE kollégiumaiban pedig összesen 221 fő ukrajnai lakóhellyel rendelkező hallgató tartózkodik. Az egyetem minden hallgatója számára biztosítja a megfelelő tájékoztatást és szükség esetén pszichológiai segítséget is nyújt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik