Tudomány

A neandervölgyi ember nyomára bukkantak egy horvátországi barlangban

Egy, a neandervölgyi ember (Homo sapiens neanderthalensis) által használt kőkaparót fedeztek fel Közép-Horvátországban – írja az MTI. A lelet a Plitvicei-tavak Nemzeti Parktól 20 kilométerre fekvő Barać-barlangok (Baraćeve spilje) egyik nemrég feltárt helyszínén került elő. A tárgyat a hétvégén mutatták be egy szakmai konferencián.

A kőeszköz a 200-45 ezer évvel ezelőtti középső paleolitikum időszakából származik. A leletet tavaly októberben fedezték fel.

Tihana Ostrina, a Barać-barlangok közintézmény-igazgatója szerint a kőeszköz a neandervölgyi ember anyagi kultúrájának bizonyítéka, a felfedezés pedig fordulatot hoz a lelőhely jelentőségében.

A tárgyat további leletekkel együtt a Speleon nevű, föld alatti örökségvédelmi központjában fogják kiállítani, az intézményt várhatóan 2023 végén nyitják meg. Ostrina úgy véli, hogy a felfedezés nagy motivációt jelent a kutatás folytatásához. A szakértő szerint a barlangok a Föld utolsó feltáratlan helyszínei.

Vesna Peric / Getty Images

Ivor Karava, a Zágrábi Egyetem régésze hozzátette: Francois Bordes Rives francia régész őskőkori iparágak bemutatására kidolgozott statisztikai tipológiai módszere alapján egy szögletes kaparóra bukkantak. „Ezek az eszközök jellemzőek a középső paleolitikum időszakára, azaz a moustéri kultúrára, amelyet Európában a nenandervölgyi emberhez kötnek” – mondta a szakértő.

A kaparó szilícium tartalmú kőzetből készült, hasonló anyagokat gyakran használtak a neandervölgyiek, illetve az őket megelőző homininik is. Ilyen eszközöket találtak már a közép-dalmáciai klicevicai Vinica- és Velika pećina-barlangban, amelyek a szénizotópos kormeghatározás alapján egyértelműen a moustéri korszakból származnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik