Tudomány bbc history

Ezért nem találtak férjet „Véres” Máriának

Wikipedia
Wikipedia

Az európai uralkodó családok évszázadokon át jó előre bebiztosították gyermekeiknek az előnyös házasságot, amelyben a legfontosabb szempontot az ország diplomáciai érdekei jelentették. Természetesen a Tudor-dinasztia kétségbeesetten szorgalmazott utódlását VIII. Henrik angol király elsősorban saját fiúörökös bebiztosításával szerette volna elérni, így nyilván csalódásként élte meg Mária születését. Ám egy külföldi herceggel kötendő házasságnak is megvoltak a maga előnyei, így az angol király mindent megtett e cél érdekében.

Végigkopogtatták Európát

Mária még csupán kétéves volt, amikor odaígérték VIII. Henrik nagy riválisa, I. Ferenc francia király csecsemő fiának, ám ez az egyezség később kútba esett. 1522-ben viszont már szerződést kötöttek a lány unokafivérével, V. Károly német-római császárral (ekkor még csupán spanyol és német király) való majdani frigyről: Mária hatéves volt, míg Károly már 22. Károly azonban később felbontotta az egyezséget, így Henrik újra francia jövendőbelit próbált lányának keresni. Igyekezete azonban ezúttal sem járt sikerrel, így 1528-ban taktikát változtatott: felvetette, hogy egy másik unokatestvér, nevezetesen V. Jakab skót király felesége lehetne az ekkor 12 éves Mária.

Közben viszont végzetesen megromlott Henrik házassága Mária anyjával, Aragóniai Katalinnal, és egyre nőtt az esélye annak, hogy a feleségét lecseréli vonzalma új tárgyára, Boleyn Annára. Végül 1533-ban érte el a házasság érvénytelenítését, és vette el a már terhes szeretőjét, Annát, aki ugyan szintén lánygyermekkel ajándékozta meg Henriket (ő lett a későbbi I. Erzsébet királynő), ám így is jelentősen zuhant Mária értéke a „házassági piacon”.

Saját kezébe vette a sorsát

Ennek oka, hogy anyja házasságának érvénytelenítése lényegében törvénytelen származással ruházta fel Máriát, így további házassági tárgyalásokról nem sok szó esett. Később azonban, amikor Henrik már nem volt az élők sorában, és Mária 1553-ban trónra emelkedett, saját kezébe vette sorsát, és végül II. Fülöpre, a spanyol korona várományosára esett a választása – aki nem más volt, mint korábbi jegyese, V. Károly fia, nem mellesleg 11 évvel fiatalabb Máriánál.

Katolikus férje oldalán I. Mária – akit egyesek a „Véres” ragadványnévvel illettek a vallási ellenfeleivel való kíméletlen leszámolása miatt – egyébként megpróbálta újra helyreállítani a katolicizmust a protestáns Angliában, ám kísérlete rövid életűnek bizonyult: mostohahúga, egyben utódja, I. Erzsébet megerősítette az anglikán államegyház státuszát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik