Tudomány

Újabb agyagkatonákra bukkantak Kínában

Az agyaghadsereg újabb 20 katonáját fedezték fel Kínában – írja a Live Science. A terrakottából készült, élethű és életnagyságú szobrok az első kínai császár, Csin Si Huang-ti nyughelyét őrizték. Az uralkodó időszámítás előtt 246 és 210 között ült trónon előbb királyként, majd a birodalom 221-es egyesítése után császárként.

A becslések alapján összesen mintegy 8 ezer figura készült, a szobrok között egyaránt vannak katonák, lovak, kocsik, nők és egyéb alakok. A cserépfigurákat három veremben helyezték el különböző fegyverekkel együtt a császár mauzóleumától nem messze. A régészek eddig nagyjából 2 ezer katonát találtak meg.

Csin Si Huang-ti az egymással hadakozó kínai államok egyikének, Csinnek a királya volt. Időszámítás előtt 221-ben az uralkodó legyőzte vetélytársait, és nagy területeket egyesített.

Danny Lehman / Getty Images Illusztráció.

Érdekes módon a források nem tesznek említést az agyaghadseregről. Lehetséges, hogy a szobrokkal Csin Si Huang-ti hatalmát akarták kifejezni – nem sokkal a császár halála után a Csin-dinasztia megbukott, helyébe pedig a Han-dinasztia lépett. A régészek egy része ma úgy véli, hogy a figurákat azért készítették, hogy az uralkodót szolgálják a másvilágon.

Az újabb 20 katona az egyes számú veremből került elő, ebben eddig főként gyalogosokat és szekereket fedeztek fel.

A harcosok között legalább egy tábornokot is találni, akit fejdísze alapján lehet azonosítani.

A szobrokat a mauzóleum múzeumának munkatársai fogják helyreállítani, nem ritka, hogy a figurák töredékesen kerülnek elő, és össze kell illeszteni őket. A felfedezésről további részleteket egyelőre nem közöltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik