Tudomány

Felrobbanó üstökös okozhatta az ősi kultúra bukását

Egy új tanulmány alapján egy űrből érkező objektum, talán egy üstökös okozhatta mintegy 1700 évvel ezelőtt egy őslakos kultúra bukását Amerikában – írja az IFLScience. A szakértők felfedezésüket azokra a ritka elemekre alapozzák, amelyeket az Ohio völgyében találtak.

Kenneth Tankersley, a Cincinnati Egyetem munkatársa és kollégái 11 olyan helyszínt vizsgáltak, ahol egykor a Hopewell-kultúra létezett. A kutatók irídiumot, platinát és egyéb ritka fémeket mutattak ki, illetve meteoritdarabokat, úgynevezett pallazitokat is találtak, ami egy hatalmas légi robbanásra utal. A csapat egy szénréteget is felfedezett a lelőhelyeken, ez pedig olyan extrém hőre utal, amely hirtelen alakult ki.

Tankersley szerint ezeknek a mitkometeoritoknak kémiai ujjlenyomatuk van. Mint mondta, a kozmikus események, például egy aszteroida vagy egy üstökös felrobbanása, nagy mennyiségben hagy hátra platinát, egy ritka elemet. A probléma az, hogy az anyagot vulkánkitörések is lerakhatják, ezért a szakértők még egy árulkodó elemet kerestek, az irídiumot.

A kutatók úgy vélik, meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy az őslakosokat egy légi robbanás sújtotta időszámítás szerint 252 és 383 között.

A belépő objektum a légkörben robbant, de az esemény a felszínre is hatott. A számítások alapján a robbanás miatt egy közel 24 ezer négyzetkilométeres területen keletkezhettek tüzek. Az érintett korszakban a kínai csillagászok egyébként közel 60 Föld-közeli üstököst dokumentáltak.

Boris SV / Getty Images

Az esemény egybeesik a Hopewell-kultúra hanyatlásával. A kultúra tagjainak többsége valószínűleg magát a robbanást túlélte, de a keletkező tüzek olyan mértékben átalakíthatták a tájat, hogy a mezőgazdaság összeomlott.

A csoport leszármazottainál, így az irokézeknél és az algonkinoknál élnek olyan történetek, amelyek egy furcsa, az éghez köthető katasztrófáról szólnak. Miamiban például egy olyan legendát ismernek, amely egy, az égen megjelenő szarvas kígyót mutat be. A történet szerint a kígyó előbb köveket szórt a földre, majd eltűnt egy folyóban.

A hasonló katasztrófák ritkák, de nem példátlanok. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a bibliai Szodoma és Gomora pusztulását is egy ilyen esemény idézte elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik