Tudomány

Egy aszteroida pusztíthatta el a bibliai várost

Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy lehet valóságalapja annak, ahogy a Bibliában Szodoma és Gomora pusztulását mutatják be – írja az IFLScience. 3600 éve a két korabeli nagyváros hirtelen összeomlott, a jelenség hátterében pedig nem éhínség vagy háború, hanem egy aszteroida vagy üstökös állhatott.

Az objektum légköri robbanása komoly pusztítást idézhetett elő a felszínen.

A szakértők szerint az esemény miatt a Jordán völgyének alsó része 300-600 évre lakatlanná válhatott.

Tall al-Hammam, az állítólagos bibliai Szodoma, a Jordán-völgy déli részén, annak keleti oldalán fekszik. A régészeti feltárások alapján a város a korabeli régió egyik, ha nem a legnagyobb települése volt. A lelőhely rétegei arról árulkodnak, hogy Tall al-Hammam évezredeken át lakott volt.

Maciej Frolow / Getty Images

3600 éve olyan katasztrófa csapott le a városra, amelyhez hasonlót más ősi településeknél nem láttak. Egy friss tanulmányban Ted Bunch, az Észak-Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái azt írják, a jelenség hátterében egy, a tunguszkai eseményre emlékeztető robbanás állhatott. 1908. június 30-án egy objektum lépett be a légkörbe a szibériai Alsó-Tunguszka és a Léna folyók között, majd 30 megatonna energiával megsemmisült. Az esemény hatalmas területen tarolta le az erdőt.

A régészek Tall al-Hammam egyik rétegében olyan maradványokat mutattak ki, amelyek több mint 2000 Celsius-fokos forróságra utalnak. A környéken nincs olyan vulkán, amely magyarázatot adna az extrém hőmérsékletre. A csapat arra gyanakszik, hogy egy óriási légköri robbanás pusztította el a várost.

Az esemény közvetlen hatásait a környező települések nem érezték, a robbanás miatt ugyanakkor nagy mennyiségű só szabadulhatott fel a talajból. Az anyag beterítette a térséget, és megnehezítette a mezőgazdasági munkát. Lehetséges, hogy az esemény nemcsak a kénköves és tüzes eső történetét ihlette, hanem Lót feleségének sóbálvánnyá változását is.

Nem ez az első tanulmány, amely azt állítja, hogy egy űrből származó objektum okozhatta Szodoma bukását. Egy 2018-as vizsgálat alapján az esemény 10 megatonnás lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik