Tudomány koronavírus

Egy brazil férfinak 7 hónapig volt pozitív a koronavírus-tesztje

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

Egy friss tudományos kutatás szerint sokkal tovább maradhat fertőzésképes vírus a szervezetben, mint amennyi a hivatalos karanténidőszak – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Egy brazil kutatás kimutatta: egy 38 éves férfinál, akinek 20 napig voltak enyhe covidos tünetei, 232 napig mérték a vírus jelenlétét a szervekben. Ha nem kapott volna folyamatos orvosi ellátást, nem tartotta volna be a szociális távolságtartást és nem viselt volna maszkot, akkor

hét hónapig terjeszthette volna a vírust. 

A SARS-CoV-2 fertőzés atipikus esete egy 38 brazil beteg bevonásával végzett vizsgálat részét képezte, a résztvevőket 2020 áprilisa és novembere között heti rendszerességgel követték nyomon kutatók. A betegeket addig vizsgálták, amíg egymás után kétszer vagy háromszor negatív eredményt adtak PCR-teszten.

„Az általunk nyomon követett 38 esetből két férfi és egy nő volt atipikus abban az értelemben, hogy szervezetükben több mint 70 napig folyamatosan kimutatták a vírust. Ezen eredmény alapján elmondható, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzöttek körülbelül 8%-a képes lehet két hónapnál tovább terjeszteni a vírust anélkül, hogy a fertőzés végső szakaszában feltétlenül tüneteket mutatna” – mondta Marielton dos Passos Cunha, a tanulmány vezető szerzője.

„Azt szerettük volna tudni, hogy a 14 napos időszak valóban elég hosszú-e ahhoz, hogy a vírus többé ne legyen kimutatható. Arra a következtetésre jutottunk, hogy nem. Egy hónapig is eltarthat, amíg a beteg tesztje negatív lesz, egyes esetekben a vizsgálatunkba bevont betegek 71-232 napig maradtak pozitívak” – nyilatkozta Paola Minoprio kutató.

A Frontiers in Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint az eredmény figyelmeztetésként szolgál a COVID-19-betegek karanténjának hét, tíz vagy akár tizennégy napra történő korlátozásának kockázatával kapcsolatban. Megerősíti az oltás, a társadalmi távolságtartás és a maszkviselés jelentőségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik