Tudomány

Jeges kanyont fedeztek fel egy gleccser alatt

BRUSINI Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
BRUSINI Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Ausztrál kutatók egy jeges kanyont fedeztek fel, amely több kilométeres mélységben húzódik egy antarktiszi gleccser alatt – írja az MTI.

Az ausztrál Mezőgazdasági, Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó kutatócsoport szakemberei a napokban jelentették be, hogy a Vanderford-gleccser alatt, az Antarktisz keleti részén egy jégkanyonra bukkantak.

A kutatók a Nuyina jégtörő hajóval vizsgálták a vizet a gleccser közelében, amikor felfedezték a kanyont, amely a gleccsertől 60 kilométerre húzódik.

Lloyd Symons, az expedíció vezetője elmondta, hogy az árok, amely a gleccser alatt legalább 3,5 kilométer mélyen helyezkedik el, jelentős hatással lehet a gleccser jegének gyors olvadására. Ugyanis, mint magyarázta, így a felmelegedő víz eljuthat a gleccser alatti jéghez.

„Az antarktiszi gleccserek egyik problémája jelenleg az, hogy az észak felől érkező, alulról közelítő melegedő vizek felemésztik őket. Ha van egy mély csatorna a gleccser alatt, akkor az nem jelenthet jót a Vanderford-gleccser számára, de ez természetesen további vizsgálatokat igényel” – mondta a tudós.

A Nuyina fedélzetén dolgozó kutatók a kanyont 24 óra alatt térképezték fel.

A kutatócsoport éghajlatkutatókkal és a gleccserkutatókkal is megosztja felfedezését, hogy meg tudják határozni, milyen hatással van az árok a gleccserre.

Sussan Ley, Ausztrália környezetvédelmi minisztere kiemelte, hogy a felfedezés egyúttal a Nuyina rendkívül fejlett akusztikai technológiájának bizonyítéka. A vezető technológia segítségével a sarkkutatás új szintre léphet a térség ökoszisztémájának megfigyelésében, és hozzájárulhat a klímaváltozás hatásainak megértéséhez – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik