Tudomány koronavírus

Ez lehet a koronavírus elleni szuperimmunitás titka

MEHMET ALI OZCAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
MEHMET ALI OZCAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Oregon Egészségügyi és Tudományos Egyetem (Oregon Health & Science University) kutatása szerint alapvetően két útja van a koronavírus elleni szuperimmunitásnak: az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján az oltottak áttöréses fertőzései és a természetes fertőzöttség utáni oltás okozhat nagyjából egy szintű, erős védelmi szintet.

A Science Immunology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint gyakorlatilag mindegy a sorrend, a természetes fertőzés és a vakcináció hozza a legerősebb védettséget a koronavírus ellen. Az OHSU kutatója, Fikadu Tafesse szerint mindkét esetben nagyon-nagyon erős immunválasz jelentkezik a szervezetben.

Ez a kutatás egyébként egy korábbi OHSU-kísérlet folytatása: a decemberben megjelent eredmények azt mutatták ki, hogy az oltottaknál jelentkező úgynevezett áttöréses fertőzések nagyon komoly immunválaszt okoznak, amit szuperimmunitásnak neveztek el. Ez volt az első kutatás, amely több, éppen keringő variánst is használt a keresztimmunitás megállapításához. Az új kutatásban az is kiderült, hogy

mindegy, melyik van előbb: a tyúk vagy a tojás, a vakcináció vagy a fertőzés, a lényeg az, hogy ennek kettőssége okozhatja a szuperimmunitást.

A kutatók a vérből kimutatható antitestválaszt vizsgálták, és megállapították, hogy a fertőződés és a vakcináció kettőse tízszer annyi antitest termelődését eredményezi, mint a vakcináció csak magában. A kutatás az OHSU alkalmazottai között zajlott: 104 embert vizsgáltak, akiket Pfizerrel oltottak. Az alanyokat három csoportra osztották: azokat, akik nem voltak koronavírusosak, azokat, akik az oltás előtt voltak, és azokat, akik a vakcináció után lettek koronavírusosak, külön vizsgálták. Kiderült, hogy a hibrid immunitás minden esetben szuperimmunitással járt együtt.

A kutatók örömhírrel is szolgáltak: az elméletük szerint a fertőzőbb omikron variáns közelebb hozhatja a pandémia végét, mivel gyakoribb az áttöréses fertőzések száma is, mióta ez a domináns mutáció a világ számos pontján. Mivel az áttöréses fertőzésekkel erősebb immunitás alakulhat ki, az oltott fertőzöttek szuperimmunitást szerezhetnek, és sokkal kisebb eséllyel fertőződnek majd meg újra a koronavírussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik