Tudomány

Megérkezett az első gólya

Vörs Önkormányzata
Vörs Önkormányzata

Január 24-én hajnalban megérkezett Kele, az ország első gólyája, Vörs településére. A Somogy megyei község számára sokáig Charlie biztosította az elsőséget, a gólya 2011-ig 14 éven keresztül volt az első hazatérő. A Tüskevár ABC mellett található fészekbe 2020-tól Kele, Charlie egyik fiókája, ismét a tavasz első hírnökeként vette birtokba a családi fészket – áll a község közleményében.

A gólyát, ahogy az ABC-t is, Fekete István emlékére nevezték el, ugyanis az író közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére. Kele általában február elején szokott érkezni, a helyieket meglepte korai érkezése.

Vörs Önkormányzata

Korábban írtunk arról, hogy 2004/2005 óta több fehér gólya már rendszeresen Magyarországon tölti a telet, ezek a madarak a természetes alkalmazkodási viselkedés részeként maradnak itthon a vonulás helyett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint az ilyen próbálkozás alapvető alkalmazkodási, evolúciós stratégia, mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű egyedek.

Ezek kedvezőtlen körülmények között elpusztulnak, de ha változik a környezet, mint napjainkban a klímaváltozás hatására, akkor életben maradnak, szaporodni tudnak és utódaiknak is átadják immáron egyre sikeresebb viselkedési sajátosságaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik