Tudomány

Hózáporral jön a lehűlés

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A hétfői napra erősen rányomta bélyegét a szél, az erős lökések Veszprém megyében egy kamiont is felborítottak, országszerte károkat okoztak, a tűzoltók 241 helyszínre vonultak ki. Az ok egy Skandináviától kissé keletről érkező, délkeleti irányban lezúduló ciklon, amely az egész kelet-európai térségben komoly szélviharokat okozott.

A ciklon pályájában nem volt semmi különös, ám intenzitásában igen, ez most erősebb volt a megszokottnál, a folytatásban pedig újabb, hasonló ciklon érkezése várható

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Szerencsére nem sarkvidéki hideget húzott térségünkbe, hanem „csak” az Északi-tenger kevésbé hideg levegőjét, ezért komoly mínuszokat ez a ciklon nem hozott. Keddre már tovább is állt a Fekete-tenger irányába, ezzel együtt a szele is fokozatosan csillapodik.

Szélvihar és lehűlés

A következő két napban egy anticiklonnak köszönhetően lesz verőfényes, tiszta időnk, a fagyos (néhol akár -10, -12 fokos) éjszakákat országosan 3-7 fokos maximumhőmérsékletek követik. Csütörtökön azonban egy újabb, az előzőnél markánsabb hidegfront éri el hazánkat – ez már északabbról érkezik, és érezhető lehűlést hoz.

A hét második felében az eleinte viharos, majd enyhülő szél mellett napközben is fagypont körüli értékeket mérhetünk, a hajnalok pedig nagy területeken hoznak erős fagyokat.

A szél várhatóan csütörtökön sem éri el a hétfői vihar intenzitását, komolyabb csapadék sem valószínű. Csütörtökön szórványosan várható zápor, havas eső, hózápor, később azonban csak helyenként alakulhatnak ki hózáporok.

Enyhe és száraz a folytatás

A hideg légtömeg néhány napig időzik felettünk, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét elején (egyelőre a legvalószínűbb, hogy 24-én) a légmozgás nyugatira fordul és jelentős enyhülés veszi kezdetét.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy délnyugaton 10 fok feletti maximumokra számíthatunk, és északkeleten is a pozitív tartományban marad a hőmérséklet. Jelentős eső továbbra sem valószínű.

Amennyire most látszik, változást a február sem hoz, a hónap elején várható néhány napos lehűlést leszámítva a folytatás hosszú távon is az átlagnál enyhébbnek és nagyon száraznak ígérkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik