Tudomány

Ókori érméket találtak egy vasútvonal építésén

Egy római kori város maradványaira bukkantak a HS2 nagy sebességű vasútvonal építésén Anglia középső részén – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A maradványok alapján megfigyelhető, hogyan fejlődött egy vaskori falu jómódú római kereskedővárossá.

A Chipping Warden melletti települést időszámítás előtt 400 körül alapították, és több mint 30 körházból állt. A római korban új kőépületekkel és utakkal bővült a település. Az itt talált fekete talaj alapján Blackgrounds-nak nevezett lelőhely egyike annak a több mint száz helyszínnek, amelyet 2018 óta London és Birmingham között tártak fel.

Egy széles út mentén több mint 300 római érmét találtak.

Ez alapján feltételezhető, hogy jelentős volt a kereskedelem a térségben, amikor a falu jómódú várossá fejlődött. A 10 méter széles út szintén arra utal, hogy a településen nagyon sűrű volt a forgalom. A lelőhely háztartási és ipari területre osztható, műhelyek, kemencék és jó állapotú kutak nyomai is fennmaradtak.

peng song / Getty Images

A terület egyik részén a föld világos, vörös színű, ez arra utalhat, hogy ezen a területen égettek, például fémmegmunkáláshoz szükséges öntödéket vagy kemencéket működtettek. A település tárgyai a lakosság jómódjáról tanúskodnak: üvegedények, gazdagon dekorált kerámiák, ékszerek és még a galenit nevű ásvány nyomai is előkerültek. Ezt az anyagot összezúzva és olajjal keverve sminkként használták. Egy fél bilincset is feltártak, eszerint létezett a bűnözés vagy a rabszolgamunka a területen.

„A lelőhely jelentősen átformálja a római kori vidékről alkotott elképzeléseinket. Egy ilyen jó állapotban megmaradt, nagy római út és a számos jó minőségű lelet feltárása igazán különleges dolog, ezek sokat mesélnek azokról az emberekről, akik itt éltek” – mondta James West, a feltárást végző MOLA Headland Infrastructure munkatársa.

A HS2 hálózat London és több észak-angliai nagyváros, köztük Birmingham, Leeds és Manchester között épülne meg, 56 milliárd fontos (19,8 ezer milliárd forintos) költségvetéssel. Az első szakasz átadását 2026 végére tervezik London és Birmingham között, a másodikét pedig 2032-2033-ra London és Leeds, illetve London és Manchester között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik