Tudomány koronavírus

Egy korábbi megfázás védhet akár a COVID ellen is

IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP via AFP
IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP via AFP

Fontos tanulmány jelent meg ma a Nature Communications tudományos folyóiratban: a korábbi, náthát okozó koronavírusokra adott antitestválasz képes lehet védeni a szervezetet a SARS-CoV-2 ellen is. Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint korábbi kutatások már bizonyították, hogy a más koronavírusok miatt létrejött T-sejtek felismerik a SARS-CoV-2-t is, de ez az első kutatás, amely azt mutatja meg, mennyire hatékonyak az új koronavírussal szemben.

Az Imperial College London szakértői szerint az eredményeik segíthetnek egy új generációs, a legújabb variánsok ellen is védő vakcina kifejlesztésében.

„A SARS-CoV-2 vírusnak való kitettség nem mindig vezet fertőzéshez, és nagyon szerettük volna megérteni, miért” – idézi a sajtóközlemény Dr. Rhia Kundut, a tanulmány vezető szerzőjét. „Megállapítottuk, hogy a már meglévő T-sejtek magas szintje, amelyet a szervezet már korábbi, más emberi koronavírussal való fertőződésből szerzett, megvédhet a COVID-19-től.”

Míg a SARS-CoV-2 új, a koronavírusok már régóta fertőzik az embereket is: több törzsük az egyszerű megfázásért is felelős lehet. A brit kutatók 2020 szeptemberében kezdték a megfigyelést, ekkor Nagy-Britanniában az emberek nagy része még nem fertőződött meg az új koronavírussal, és nem is volt beoltva. Az alanyszám meglehetősen alacsony: mindössze 52 olyan embert vizsgáltak, akik együtt éltek egy koronavírus-fertőzöttel.

JUAN GAERTNER / SCIENCE PHOTO LIBR / JGT / Science Photo Library via AFP T-sejtek támadják a koronavírust. Illusztráció.

A kutatók megfigyelték a SARS-CoV-2-re fejlődött T-sejteket, valamint a korábbi koronavírus-fertőzés hatására kifejlődött T-sejteket is. A szakértők azt találták, hogy utóbbi, keresztreaktív T-sejtek szintje szignifikánsan magasabb volt abban a 26 emberben, akik nem fertőződtek meg akkor sem, ha koronavírus-fertőzöttel éltek együtt, összehasonlítva azzal a 26 emberrel, akik ugyanezen körülmények között megfertőződtek. Ezek a T-sejtek a SARS-CoV-2 víruson belüli belső fehérjéket célozták meg, nem pedig a vírus felszínén lévő tüskefehérjét.

A jelenlegi vakcinák nem váltanak ki immunválaszt ezekre a belső fehérjékre. A kutatók azt mondják, hogy – a meglévő, hatékony, tüskeproteint célzó vakcináink mellett – ezek a belső fehérjék új vakcinacélpontot jelenthetnek, amelyek hosszan tartó védelmet nyújthat, mivel a T-sejtes válaszok tovább fennmaradnak, mint az ellenanyag-válaszok, amelyek az oltást követő néhány hónapon belül enyhülnek.

A szakértők azonban arra intenek mindenkit: erre az immunitásra magában ne alapozzanak. „Ez csak a szervezet védelmének egyik formája, és hangsúlyoznám, hogy senki ne hagyatkozzon egyedül erre. A COVID-19 elleni védekezés legjobb módja jelenleg a teljes védőoltási sor, beleértve az emlékeztető oltást is” – mondta Dr. Kundu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik