Tudomány koronavírus

Szoptatással átadhatják antitesteiket a babának az oltott anyák

CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP
CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP

A Massachusettsi Egyetem kutatása szerint a koronavírus ellen beoltott anyák SARS-CoV-2 elleni antitesteket visznek át anyatejjel a gyerekeikbe, amivel biztosítják a babák passzív immunitását – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Az Obstetrics & Gynecology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint sikerült az mRNS vakcinára adott immunválaszra utaló jeleket találni a fertőzésen át nem esett újszülöttek székletében és az anyatejben is.

„Ez a kutatás az első, amely SARS-CoV-2 elleni antitesteket mutat ki beoltott anyák csecsemőinek székletmintáiban” – idézi a sajtóközlemény Vignesh Narayanaswamy-t, a tanulmány vezető szerzőjét. „Ez nagyon fontos, mert a nők tudni akarják, hogy csecsemőikben benne vannak-e ezek az antitestek. A vizsgálatunk azt mutatja, hogy az immunválaszra utaló fehérjemolekulák az anyatejen keresztül jutnak el a babához. Ez motivációt jelent az anyák számára, hogy folytassák a szoptatást, miután megkapták az oltást.”

Az antitesteket a csecsemőkben életkortól függetlenül – 1,5 hónapos kortól 23 hónapos korig – kimutatták. 

A kutatást 30 szoptató nőn végezték, akiknek nagy része az egészségügyben dolgozik. A résztvevők 2021 januárja és áprilisa között kaptak COVID-19 elleni mRNS-vakcinát. Az oltás előtt, két-három héttel az első oltás beadása után és három héttel a második adag után adtak anyatejmintát. 19 nappal az első adag és 21 nappal a második adag után vérmintát is vettek tőlük. A csecsemők székletmintáját 21 nappal az anyák második oltása után vették. A vizsgálathoz kontrollként a pandémia előtti anyatejmintákat, korábbi vérfoltokat és korábban levett csecsemőszékletet használtak.

Antitesteket a csecsemők székletmintáinak 33%-ában, illetve 30%-ában mutattak ki (kétféle molekulát is vizsgáltak). Az antitestek szintje korrelált az anya által tapasztalt vakcina-mellékhatásokkal – vagyis minél több mellékhatást tapasztalt oltás után az anyuka, annál több antitestet találtak a babák székletében.

A tanulmány nem kapott külön finanszírozást, és részben maguk a résztvevők kérelmezték, akik ismerték Narayanasvamy főnökének, Kathleen Arcarónak a munkásságát: a szakértő széles körű anyatej-kutatást végez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik