Tudomány

2030-ig működhet a Nemzetközi Űrállomás

A NASA 2030-ig szeretné meghosszabbítani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működését – írja az IFLScience. Az eddigi tervek alapján 2024-ig tartott volna a program.

A NASA a Fehér Ház támogatását is élvezi.

Az ISS három további partnere, az Európai Űrügynökség (ESA), Japán és Kanada is folytathatja az együttműködést, Oroszország ugyanakkor 2025-ben kiléphet a programból.

Mivel főként az Egyesült Államok finanszírozza az űrállomást, amennyiben Amerika meg akarja hosszabbítani a programot, nagy valószínűséggel folytatódni is fog az ISS küldetése.

Sputnik / Sputnik via AFP

Bill Nelson, a NASA igazgatója december 31-én jelentette be, hogy a Biden-Harris-adminisztráció hozzájárul a 2030-as dátumhoz. Másnap Josef Aschbacher, az ESA vezetője is jelezte, hogy a tagországokhoz fordul a meghosszabbítás támogatásáért.

A Nemzetközi Űrállomáson működése 23 éve alatt több mint 3 ezer kutatást végeztek el. Az ISS-en folyó vizsgálatok nem csak az űrkutatás miatt fontosak, a Föld körül keringő laboratóriumban többek között a víz újrahasznosításának módszereit is tesztelik, valamint az élővilágot is tanulmányozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik