Tudomány

Itt a vége az új évi tavasznak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hőmérsékleti rekordok dőltek az elmúlt napokban, több mint 100 éve nem volt ennyire meleg a szilveszter Magyarországon: december 31-én Fertőrákoson 18 fokot mértek, ami jócskán meghaladja az eddigi legmagasabb értéket, 1920-ban regisztrált 16,5 fokot (Sopron).

Újabb rekordok?

Újév napján ismét 101 éves országos csúcs lett a múlté a főenyedi 17,5 fokkal, ez 2 fokkal lépte túl az eddig mért legmagasabb hőmérsékletet (Sopron 15,3 fok, 1921).

A következő napokban folytatódik az enyhe idő, további rekordok dőlhetnek, a hét második felében azonban több front hoz lehűlést és változékony időt

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Az Atlanti-óceán hőmérséklete ilyenkor januárban jóval magasabb a szárazföldénél, a jelenleg is tapasztalható nyugati, délnyugati áramlás meglehetősen meleg levegőt sodor fölénk. A nyugati áramlás nem engedi a kontinentális, illetve a sarkvidéki hideg levegő betörését térségünkbe, ezért tapasztaljuk ezt az enyhe időjárást.

Érkezik a lehűlés

Csütörtökig marad a rendkívül enyhe, országos szinten 14-16 fokos csúcshőmérsékleteket is hozó idő, a legmelegebb a déli, délkeleti megyékben lesz. Éjszakai fagyok is csak helyenként jelentkeznek, szerdán pedig már 2-9 fokos hajnalra ébredhetünk. Zömében felhős lesz az ég, helyenként esők, záporok várhatók, a szél pedig erős, sokszor viharos lesz.

Szerdán este aztán egy hidegfront éri el térségünket, amit pénteken és szombaton újabbak követnek.

A hőmérséklet visszatér az ilyenkor megszokott értékekhez, a hét második felében 0-6 fok körüli maximumokra és -2, -7 fokos minimumokra számíthatunk. A szerdai intenzív frontból országos eső várható, ami legfeljebb a Bakonyban mehet át havazásba az éjszakai órákban. Utána már csak elszórtan várható vegyes halmazállapotú csapadék, az újabb nagyobb csapadékzóna szombaton érkezik, ez is vegyes halmazállapotúnak ígérkezik.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét újabb lehűléssel érkezik, immár átlag alatti értékekkel: a hőmérséklet a legmelegebb órákban is fagypont körül alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik