A tudomány szerint nem működnek a másnaposság elleni szerek

Egyik kifejezetten erre marketingelt szerre sem sikerült jó kutatási eredményeket találni.
Kapcsolódó cikkek

Rossz hírünk van azoknak, akik valamelyik másnaposság ellen hirdetett italban vagy egyéb szerben reménykednek szilveszter után: a tudomány szerint semmi nem fog segíteni az újévi másnaposságukon. Egy új, átfogó kutatás csak nagyon alacsony minőségű bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a másnaposság kezelésére vagy megelőzésére szolgáló, illetve ekként reklámozott megoldások működnek – írja egy sajtóközlemény az EurekAlerten.

Brit kutatók az Addiction szakfolyóiratban jelentették meg tanulmányukat, amelyhez 21 placebo-kontrollált, randomizált kutatást fésültek át a témában. Bár néhány tanulmány statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a másnaposság tüneteiben, minden bizonyíték nagyon rossz minőségű volt, általában módszertani korlátok vagy pontatlan mérések miatt. Ezenkívül nem számolt be két tanulmány ugyanarról a másnaposság elleni szerről, és

egyetlen eredményt sem sikerült egymástól függetlenül megismételni. 

A gyakori fájdalomcsillapítókat, például a paracetamolt vagy az aszpirint nem értékelték placebo-kontrollos, randomizált, kontrollált másnapossági vizsgálatokban. Ezek nyilvánvalóan a másnaposság néhány tünetére megoldást nyújthatnak, enyhíthetik például a dehidratáció okozta fejfájást.

A kutatók szerint a jövőbeni tanulmányoknak szigorúbb módszerekkel kell rendelkezniük, például validált skálákat kellene használniuk a másnaposság tüneteinek felmérésére. A nők másnaposság-kutatásban való részvételén is javítani kell.