Tudomány

Először tekintettek be a híres fáraó múmiájába

Szakértők egy csoportja virtuálisan tekintett be I. Amenhotep fáraó múmiájába – írja a Live Science. A maradványt a modern korban még nem bontották fel, a kutatók most CT-t alkalmaztak. Az uralkodó holtteste azon kevés egyiptomi királyi múmiák közé tartozik, amelyeket még nem nyitottak ki a szakértők.

I. Amenhotep időszámítás előtt nagyjából 1525 és 1504 között uralkodott. A friss eredmények alapján halálakor megközelítőleg 35 éves és 169 centiméter magas volt. A fáraó körülmetélt volt, fogai jó állapotúnak tűnnek. Szahar Szalím, a Kairói Egyetem munkatársa és kollégái szerint a múmia 30 amulettet és egy aranyozott, aranygyöngyökkel díszített övet is rejt. Zahi Havassz korábbi régészeti miniszter és a tanulmány társszerzője úgy véli, hogy az övnek mágikus jelentése lehetett, az amulettek pedig az elhunytat segíthették a másvilágon.

TerryJLawrence / Getty Images

I. Amenhotep idején Egyiptom kiterjesztette területét, a birodalomban pedig komoly építkezések zajlottak.

A szakértők nem tudják, hogy a fáraó hogyan halt meg.

Múmiáját 1881-ben fedezték fel. Miután az uralkodó sírját kifoztották, holttestét pedig megrongálták, az időszámítás előtti 11. században helyreállították a múmiát a korabeli papok, majd újratemették.

Az új vizsgálat során kimutatták a fosztogatók okozta sérüléseket, a halál okát viszont nem tudták megállapítani. Úgy tűnik, az egykori restaurálás során a papok gondosan bántak a holttestel, és igyekeztek helyreállítani a sérüléseket.

Szalím szerint I. Amenhotep hasonlított apjára, I. Jahmeszre. Álla keskeny, orra rövid és vékony, haja göndör, felső fogai pedig enyhén kiállóak voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik