Tudomány

Visszatért a Földre a milliárdos űrturista

Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP

Visszatért a Földre hétfőn Maezava Júszaku japán milliárdos – írja az MTI. Az űrturista 12 napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A 46 éves divatmágnás és műgyűjtő december 8-án indult a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről. Maezavával tartott Alekszandr Miszurkin orosz űrhajós, valamint Hirano Józó, akinek feladata az utazás dokumentálása volt, a csapat a kazahsztáni sztyeppén landolt. A milliárdos egy Szojuz űrhajóval tette meg az utat, több mint tíz év után ő lett az első űrturista, aki fizető utasként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra.

A vállalkozó az űrben számos felvételt készített, melyek közül többet meg is osztott közösségi oldalán. Megörökítette például szülőföldjét, a Csiba prefektúrát, illetve hogy milyen látvány tárult eléjük a dokkolás előtt.

Kapcsolódó
Előkapta az iPhone-t, és lőtt egy képet a Nemzetközi Űrállomásról
A felvételt egy japán milliárdos készítette, aki turistaként jutott el az űrállomásra.

A csapat Zsezkazgan városától mintegy 150 kilométerre délkeletre szállt le, a térségben csapadékos időjárás és fagypont alatti hőmérséklet uralkodott. Maezavára pár éven belül egy még izgalmasabb kaland is vár.

A milliárdos az Elon Musk vezette SpaceX egyik első magánutasaként a tervek szerint 2023-ban a Holdat fogja megkerülni.

A vállalkozó erre a repülésre a sajátja mellett nyolc további helyet fizet.

A japán mágnás 2019-ben eladta Zozo nevű online divatcégét egy banknak, és most nyolc embert keres, aki csatlakozna hozzá a 2023-as Hold körüli utazásához. A jelentkezőknek orvosi teszteken és egy interjún kell átesniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik