Tudomány

Hivatalos: véget ért az izlandi vulkán kitörése

Jeremie RICHARD / AFP
Jeremie RICHARD / AFP

Hivatalosan is befejezettnek tekintik a Reykjavík melletti vulkánkitörést – írja az MTI. A Reykjanes-félszigeten fekvő Fagradalsfjall hat hónapon át fortyogott, az elmúlt három hónapban ugyanakkor elcsendesedett.

Ezzel vége lett az utóbbi 50 év leghosszabb izlandi kitörésének.

A láva március 19-én kezdett el feltörni a Reykjavíktól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Fagradalsfjallból. Szeptember 18-án jelentették be, hogy a tűzhányó idézte elő az elmúlt 50 leghosszabb kitörését az országban, attól kezdve viszont nem ömlött láva a vulkánból.

Az aktivitás rengeteg turistát vonzott a térségbe, a megkeményedett láva jelenleg mintegy öt négyzetkilométernyi területet borít be. Noha a kitörést befejezettnek nyilvánították, a hatóságok továbbra is óvatosságra intik a kirándulókat, és folytatják a tűzhányó megfigyelését. Az idegenforgalmi hivatal adatai alapján eddig 350 ezren keresték fel a kitörés helyszínét.

Kapcsolódó
Élőben nézhető az izlandi vulkán fortyogása
A Fagradalsfjall 900 év után tört ki újra.

A kitörést megelőző négy hétben mintegy 40 ezer földrengést észleltek a térségben. Az aktivitás nyomán keletkezett lávamező a Fagradalshraun nevet kapta, ami csodálatos lávavölgyet jelent. „Lehetséges, hogy krátere eltömődött, és elkezdett kihűlni, ily módon az új láva nem tud a felszínre kerülni. Gyakran így végződnek a kitörések” – mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Intézet illetékese két hónapi nyugalom után.

A vulkán mintegy 143 millió köbméter magmát hozott a felszínre, az olvadt kőzetanyag több mint 1200 Celsius-fokos volt. A Reykjanes-félszigeten 800 éven át nem észleltek kitörést, a Fagradalsfjall tűzhányó közvetlen térségében pedig csaknem 6000 évvel ezelőtt történt hasonló esemény.

Az elmúlt három hónapban nem jegyeztek fel a szeizmográfok rengéseket – a földmozgások egy közelgő kitörés előjelei lehetnek. A térség azonban szeizmikusan így is aktív, a kutatók ezért tovább figyelik a tűzhányót. A műholdas és GPS-adatok azt mutatják, hogy a Reykjanes-félsziget egy nagy területén a talajszint megemelkedett, ami a vulkán újbóli aktivizálódásának lehetőségét támasztja alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik