Nem igaz, hogy tudósok tízezrei fordultak szembe a koronavírus-oltásokkal

Az álhírgyárosok egy korábbi nyilatkozatot értettek félre szándékosan.
Kapcsolódó cikkek

Megkérdezik a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak.
Válasz. „A hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.”

Nagyjából annyira kell komolyan venni a közösségi médiában 60 ezer vakcinák ellen tiltakozó tudósról keringő álhírt is, mint a fenti viccet. Az Urban Legends rántotta le a leplet a legfrissebb hülyeségről.

Az álhír annyi, hogy 2021 decemberében arról adott hírt, hogy – biztonsági okokból – 60 ezer tudós szorgalmazza a tömeges védőoltások leállítását. A 2020-as Nagy Barrington Nyilatkozat kiforgatását az álhírek ellenőrzésével foglalkozó Lead Stories vette észre, cikkük szerint egy The French Daily News névre hallgató oldal hozta le először a sztorit.

Barrington Nyilatkozat egyébként tényleg létezik, csak nem 2021 decemberében, hanem 2020 októberében született meg, nem 60 ezer, hanem 40 tudós írta alá, és nem a vakcinák, hanem a koronavírus elleni lezárások miatti aggodalom szülte.

A nyilatkozatot eredetileg három tudós – Martin Kulldorff biostatisztikus és epidemiológus, Sunetra Gupta epidemiológus és Jay Bhattacharya epidemiológus, egészségügyi közgazdász – jegyezte. Emellett további 40 „orvosi és közegészségügyi tudós és gyakorló orvos” szerepel társaláíróként a dokumentumon, írja az Urban Legends. A petícióhoz online is lehetett csatlakozni.

Kapcsolódó
Orvosok is kuruzslókká váltak a járvány során
A koronavírus-járvány megjelenésével úgy nőttek ki az álhírgyáros, konteópárti orvosok a földből, mint a gomba. Érdemes helyretenni, hogy a nagy konteós sztárok elméletei hol futnak zátonyra a tudományos tények tengerén.

A Nagy Barrington Nyilatkozatot 2020. október 4-én fogalmazták meg olyan orvosok és szakértők, akik a lezárások ellen és a természetes nyájimmunitás mellett foglaltak állást. Nagyjából 15.000 aláírást gyűjtöttek össze állítólagos kutatóktól és szakértőktől online, de a Guardian kiszúrta, hogy számos „álaláíró” is akadt közöttük, például olyan, aki „anyád egyetemén” doktorált vagy a neve a Macarena első sora volt. Az aláírók között találták még Dr. Johnny Bananast és Cominic Dummings professzort, sőt, 18 homeopatát is, akiknek sok közük nem lehetett a járványügyhöz.

Az oltási kampányok leállításáról már csak azért sem írtak a nyilatkozatban, mert a nyilatkozat megszületésekor még csak nem is voltak tömeges oltások.