Tudomány

Életveszélyben van az alföldön kóborló párduc

JOHN THYS / AFP (Illusztráció)
JOHN THYS / AFP (Illusztráció)
Az afrikai ragadozó nem bírja a mínuszokat, és mivel feltehetően életében nem vadászott, a táplálékszerzés is komoly gondot jelenthet számára. Sőt, talán még a víz megtalálása is. Emberre ok nélkül nem támad, csak ha veszélyben érzi magát.

Pár nappal ezelőtt jelent meg egy Kiskunhalas határában telepített biztonsági kamera felvétele, amelyen laikus szemmel is azonosítható, jókora macska látható. A rendőrség szerdán közölte, hogy az elsődleges szakértői vélemények szerint egy fekete párducról van szó.

A rendőrök folyamatosan tájékoztatják a potenciálisan érintett lakosságot, illetve szakemberek által meghatározott helyszíneken „technikai eszközöket” telepítettek. Egyelőre ennyit tudunk biztosan a magyar alföldön kószáló nagymacskáról, amelyről egyébként elmondhatjuk, korunk egyik legtökéletesebb ragadozója.

Akkreditált magyar állatkertből nem hiányzik fekete párduc – már ha tényleg e fajról van szó –, a hazai szabályozás pedig magánszemélyek számára tiltja a tartását

– mondja a 24.hu-nak Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtószóvivője. A vonatkozó FM-rendelet a legmagasabb kategóriába a „különösen veszélyes állatfajok” közé sorolja a fajt.

Jelenleg neki a legrosszabb

A párduc vagy leopárd csak megnevezés kérdése, mindkettő az Afrikában és Dél-Ázsiában honos nagymacskát jelöli, amelynek vagy tucatnyi alfaját írta már le a tudomány. A fekete párduc egy színváltozat, a foltos egyedeknek születhet egy-egy fekete kölykük és fordítva. A leopárd testhossza (farok nélkül) 90-160 centi, súlya 25-kilogrammnál kezdődik, és akár 90 kiló fölé terjedhet. Rendszerint lesből támadó, rendkívül erős és sikeres ragadozó. Visszatérve a Kiskunhalason feltűnt állatra,

ő most biztosan nagyon rosszul érzi magát, sőt számára életveszélyes a magyar „vadon”.

Induljunk ki abból, hogy nem Afrikából tévedt hozzánk, hanem megszökött valahonnan. Emberek nevelték, táplálták, meleg helyet biztosítottak számára, akár legális volt a tartása, akár nem. A decemberi hideget ezek az állatok nem bírják, és mivel feltehetően életében nem vadászott, a táplálékszerzés is komoly gondot jelenthet számára. Mi több:

„Még a víz megszerzése is problémás lehet, a Bükkben befogott szervál az éhezésen túl valószínűleg inni sem tudott, kicsit úgy tűnt, mintha ki lenne száradva, és nagy lelkesedéssel fogadta az ivóvizet, amikor hozzánk került” – emeli ki Hanga Zoltán. Itt érdemes emlékeztetni, hogy a legyengült állat a szakértői gondoskodás ellenére is néhány nap múlva elpusztult.

Veszélyes, de ok nélkül nem támad

A párduc nem tekinti az embert zsákmánynak, a háziállatokat viszont, és ide kell érteni a kutyákat, macskákat is, igen. Nagyon fontos, hogy az érintett körzetekben fokozottan vigyázzunk állatainkra, és természetesen magunkra. Hanga Zoltán kiemeli, hogy minden vadállat, így a leopárd is jellemzően akkor támad emberre, ha fenyegetve érzi magát, amit agresszióval próbál elhárítani.

Mindegy, hogy eszünk ágában sincs bántani, ha ő veszélyesnek ítéli a helyzetet, támad. Ezért bárki összefutna vele, semmi esetre ne közelítsen, hanem szép nyugodtan sétáljon az ellenkező irányba. A gyakorlatban ez egész jól kivitelezhető, hiszen rendkívül jól rejtőzködő ragadozóról van szó. Erdőben, bozótos területen esélyünk nincs meglátni, ez csak széles, nyílt terepen lehetséges – ilyenekben pedig az alföld bővelkedik. Fontos azonban kiemelni:

fogságban nevelt egyedről van szó, tompulhatott benne az emberektől való óvakodás, ami vad társait jellemzi.

Mi lesz vele?

A rendőrségi közlemény is kiemeli, miszerint természetes környezetében a párduc nagy területeket kóborol be, értelemszerűen nem csak Kiskunhalas közelében számíthatunk felbukkanására.

Hanga Zoltán azonban megjegyzi, hogy nagy általánosságban a gyakorlat azt mutatja, ha egy állat megszökik valamely állatkertből, igyekszik visszatalálni. Ösztönösen próbál az ismeretlen, ijesztő környezetből megszokott, biztonságos közegébe visszajutni.

Senkinek nem célja a fekete párduc elpusztítása, erre csak emberi élet védelmében lehet szükség. Amennyiben elfogják, valamely állatkertbe kerül, ahol megvizsgálják, gyógyítják és felerősítik, ha kell, további sorsáról pedig a hatóságok döntenek. Mivel valószínűleg engedély nélkül tartották, így nem valószínű, hogy eredeti gazdájához visszakerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik