Tudomány

60 évvel apja után jutott el az űrbe Alan Shepard lánya

Harmadszor is turistákat vitt az űrbe a Blue Origin, Jeff Bezos űrvállalata – írja az MTI. Az automatizált, újrahasznosítható űrkapszula a küldetés végén a texasi sivatagban ért földet. A hatfős csapatot a New Shepard rakétarendszer szállította 106 kilométeres magasságba.

A misszióban az első világűrt megjárt amerikai, Alan Shepard legidősebb lánya is részt vett.

Laura Shepard Churchley 60 évvel apja történelmi küldetése után jutott el a világűrbe Bezos vendégeként. Michael Strahan televíziós műsorvezető, a Good Morning America egyik házigazdája, az amerikai futball egyik hajdani csillaga szintén ingyen utazhatott. A járatra négyen fizettek be: Dylan Taylor és Evan Dick vállalkozók, valamint egy apa és fia, Lane és Cameron Bess. A jegyek ára nem ismert.

Patrick T. FALLON / AFP

Az apjáról elnevezett New Shepard űrhajó utasaként Laura Shepard Churchley öt perccel kevesebbet töltött az űrben, mint édesapja, aki a második emberként és az első amerikaiként járt az űrben 1961. május 5-én, 23 nappal a szovjet Jurij Gagarin űrutazása után. Alan Shepard 1971-ben ötödikként a világon és a legidősebbként a Holdra is eljutott az Apollo-program keretében.

A Blue Origin már két turistajáratot is indított, mindegyik út körülbelül tíz percig tartott. Az első űrhajó júliusban indult, a fedélzeten Bezos, valamint testvére, Mark, egy 82 éves egykori amerikai pilóta és egy 18 éves holland fiú utazott. A második járatot októberben indították, a fedélzeten William Shatner 90 éves kanadai színésszel, aki az eredeti Star Trek Kirk kapitányaként lett világhírű. Társai Chris Boshuizen, a NASA mérnöke, Glen de Vries üzletember, valamint Audrey Powers, a Blue Origin igazgatóhelyettese voltak. A harmadik utat eredetileg csütörtökre tervezték, de az erős szél miatt szombatra halasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik